Община Кубрат уважи приема на Генералния консул на Република Турция по случай 100-годишнината от основаването на Републиката

Секретарят на МКБППМН-Кубрат д-р Надие Карагьозова бе сред гостите на официалния прием, даден от  Н. Пр. Толга Оркун-генерал консул на Република Турция в Бургас. На знаковото събитие, състояло се  на 30 октомври в хотел „България“, присъстваха близо 700 души, представители на различни институции и бизнеса от Северна България. Проявата е част от тържествените чествания по случай 100-годишнината от провъзгласяването на модерната светска държава.  

YouTube

С видеообръщение на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган стартира празничната вечер. Последва официално слово към гостите от домакина на събитието Н. Пр. Толга Оркун. Той подчерта голямата роля на Мустафа Кемал Ататюрк, за новия път, по който тръгва турската държава – пътят на демокрацията, европейските ценности, икономическия растеж и образователната политика. Също така, димломатът припомни, че Ататюрк е голям приятел на България и има голям принос за развитието на приятелските отношения между двете страни. През 1913 г. Мустафа Кемал е военен аташе в посолството на Република Турция в София и за краткия си престой печели симпатиите на  голяма част от българското общество.

Община Кубрат поднесе искрена признателност и благодарност в поздравително писмо, в което се подчертава важността и диалога между двете страни, които са гарант за разширяване не само на добросъседските отношения, културното сътрудничество, изграждане на бизнес контакти, но и за мира на Балканите.

Ден преди събитието секретарят на МКБППМН-Кубрат присъства и на творческа среща по покана на секретаря на НЧ „Мевляна-2012“–Добрич Нуртен Кьосе. На срещата бяха уточнени и обсъдени образователно-културни инициативи, които могат да бъдат реализирани съвместно. Към момента между двете институции има реализирани общо 5 събития, които получиха висока оценка от добричката общественост.

 Сред гостите на приема от Лудогорието бяха още  новоизбраните кметове на Община Кубрат – Алкин Неби, на Исперих – Белгин Шукри, на Лозница – Севгин Шукри, на Самуил – Джевдет Азис,  районният мюфтия Мехмед Аля и др.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе