Приключи научната конференция на Филиал Разград

На 03 ноември 2023 г. в хотел Лес, Филиал –  Разград на Русенския университет бе домакин на  традиционната двудневна  научна конференция с международно участие, която е продължение на конференцията проведена предходната седмица в Русенски университет под наслов: „Нови индустрии, дигитална икономика,   общество – проекции на бъдещето – VI”.

YouTube

Този ежегоден научен форум се организира съвместно със Съюз на учените в България – клон Разград,  Регионален академичен център на БАН – Разград, Ротари клуб – Разград и Дом на науката и техниката.

Стартира научната конференция във филиала на РУ в Разград

На откриването на конференцията присъстваха Г-жа Ивелина Игнатова – Заместник областен управител на област Разград, Г-жа  Хабибе Расим  – Зам. кмет на община Разград,  Проф. дн Диана Антонова – Зам.  Ректор на Русенски университет, Г-жа Хриска Лукова  Председател на УС на ДНТ – Разград, много преподаватели от различни университети на страната, докторанти, студенти, представители на бизнеса и медиите. Тематичните направления на форума бяха в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии.

След откриването на конференцията от Адм. Директор на Филиал – Разград проф. дн Станка Дамянова, бяха представени два пленарни доклада от проф. д-р Ангел Смрикаров от Русенския университет „Ангел Кънчев“ на тема „Професиите на бъдещето (Професии с бъдеще)” и на проф. д-р Росица Николова от Института по минералогия и кристалография на БАН на тема „Хидрати и комплекси на магнезиеви сулфати – синтез, структура и свойства“.

На заседанията в двете секции бяха представени 38 доклада  с актуална научна и производствена тематика. Участници в конференцията бяха професори, доценти и научни работници от Университети в София, Бургас, Пловдив, Варна, Сливен, Ямбол и др. В работата на конференцията взеха участие  и учени от Украйна. С голяма част от тях преподавателите от Филиал – Разград работят в общи научни проекти. В заседанията на конференцията  се включиха и представители на фирмите от региона, работещи в областта на тематичните направления на научния форум.

Авторите на най-добрите  доклади от двете секции  бяха отличени с Диплома и Кристален Приз The Best Paper на Ректора на Русенския университет ”Ангел Кънчев”. Двата отличени доклада в категорията за утвърден учени са: ”Керамични пигменти получени чрез твърдфазен синтез“ на доц. д-р Росица Титоренкова от Института по минералогия и кристалография на БАН София и „Стабилност при съхранение, антиоксидантна и антилипидна активност на екстракт от семена на грозде от сорт Пино ноар“.

В категорията за млади учени и докторанти бяха отличени следните доклади: ”Антиоксидантна активност и химичен състав на екстракти от ендемично растение Sideritis syriaca“ представен от д-р Анифе Вели и колектив от  Университет ”проф. А. Златаров” гр. Бургас и на гл. ас д-р Дарина Георгиева Русенския университет Филиал Разград на тема “Приложение на алгинатите“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе