НПТГ “Шандор Петьофи“ отбеляза своя 60-годишен юбилей

Кметът на Община Разград Добрин Добрев участва в отбелязването на 60-годишния юбилей на НПТГ “Шандор Петьофи“. Той бе поканен на събитието под надслов „Една общност – 60 години заедно творим история“ не само като градоначалник, но и като възпитаник на елитното училище – специалност „Машинен техник“, завършил през 2004 г.

Г-н Добрев поздрави директора на гимназията Нешка Христова, педагозите и настоящите ученици с празника. Пожела им НПТГ “Шндор Петьофи“ да остане еталон за успешна образователна институция не само в региона, но и в страната.

YouTube

Кметът Добрин Добрев участва в една от рубриките, на които бе структуриран празничният концерт – „Те тръгнаха от тук“. Заедно с бизнесмена и съавтор на инициативата „Арена на титаните“ Ивелин Иванов и софтуерният разработчик Иван Димитров г-н Добрев отговаря на въпросите на водещите на рубриката – учителите Роселина Тодорова и Сашо Панчев. Г-н Добрев заяви, че училището, известно сред разградчани като Механото, дава изключително добро образование – наред с техническите науки се изучават равностойно и хуманитарните, което е предпоставка учениците да се развиват в различни насоки. „Освен това педагозите в Механото изграждат характер у учениците си, предизвикват ги да са отговорни и активни граждани, за което благодаря на своите учители“ – заяви Кметът Добрин Добрев.

В рубриките участваха още много бивши и настоящи учители, директори и ученици от различни поколения – със спомени или с музикални изпълнения.

В началото на празника тържествено слово произнесе директорът Нешка Христова, която припомни, че през последните 30 години всички кметове на Разград за възпитаници на Механото. Хиляди са завършилите  гимназията, над 300 са учителите, преподавали в нея – през далечната 1963 г. обучението е започнало с 4 паралелки, сега са 22, учителите са били 11, днес са 48, има и 13 служители.

Приветствие към празнуващите отправи и директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди, която обяви подаръка на институцията за разградското училище, носещо името на унгарския поет Шандор Петьофи. По инициатива на Унгарския културен институт в навечерието на юбилея на една от фасадите на училището бе изрисуван тематичен и оригинален стенопис.

Тържеството имаше и социална кауза, на входа на залата в Общинския културен център имаше кутия за дарения за ученика от НПТГ Мартин Христов, който се лекува от тежко заболяване.

Posted by Община Разград on Friday, November 17, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе