Информационно-превантивна кампания за Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

По инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център към него, в партньорство със сектор „Охранителна полиция“ към РУ на МВР и Инспекторите от „Детска педагогическа стая“  днес се проведе информационно-превантивна кампания по повод 19 ноември – Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации, от 2005 година всяка трета неделя на м.ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. 

YouTube

В инициативата днес се включиха ученици от различни разградски училища, както и доброволците към ОБСНВ и ПИЦ. Пред учениците бяха направени демонстрации с използваните от полицията наркотестове за проверки на водачи DrugTest5000. Той засича едновременно до 6 наркотични вещества: канабис (марихуана); кокаин; опиати (морфин, хероин); амфетамин; метамфетамин; бензодиазепин….. Демонстрация беше направена и с дрегер за тестване на алкохол – еднократен тест за алкохол „АLKOTEST”. Употребата на алкохол и наркотици увеличава в пъти вероятността от настъпване ПТП, тъй като води до лоша преценка, увеличено време за реакция, по-ниска бдителност и намалена зрителна острота на водачите. Много от учениците, които проявиха желание, се включиха в демонстрациите. Много бяха и желаещите да изпробват симулация с АЛКООЧИЛА, които показват 1,2 промила алкохол в кръвта.   

СЗО нарича случващото се по световните пътища – „пандемия“. Тя има опустошително въздействие за държави, общности и семейства и само с общи и координирани действия можем да постигаме устойчиви резултати.   

От Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него заявяват, че осъзнават, че безопасността на движение по пътищата е споделена отговорност и мерките за нейното подобряване трябва да намерят място в ежедневието на всяко семейство, в учебните заведения, институциите, отношенията в обществото ни. Би било добре всеки един от нас да направи равносметка на собственото си поведение и дисциплина на пътя не само в този ден – допълват от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе