Почина кубратският художник Стоян Черников

Почина големият Човек, учител, приятел и общественик на град Кубрат, художникът Стоян Черников. Внезапната кончина на твореца е настъпила вчера в град Кубрат.

Дългогодишен секретар на хумористичния Клуб „Жарава“, член на Съюза на българските художници, воин на културата, свободата и принципите, ще липсва на всички.

YouTube

„Днес загубихме, колега, приятел, творец. Днес съдбата ни отне човека, който ни караше често да се усмихваме, човека, който ни учеше как да живеем. Загубихме човека, който превърна училището в своеобразна галерия. Поклон пред паметта ти, колега Черников! Почивай в мир!“, написа директорът на СУ „Христо Ботев“ в Кубрат, Росица Христова.

Към изобразителното изкуство художникът се е насочил още като дете, като всички завършени нива на образованието му са свързани с тази сфера.

„Ежегодно в продължение на повече от десетилетие съвместно с художника Димитър Атанасов, Здравко Вутов, писатели и журналисти, както и с Българското национално радио провеждаха национален конкурс и национална изложба за карикатура. Отново съвместно с националната медия почти всяка година се организираше и изложба на художника. Освен това, Стоян Черников е и един от основателите на клуба на хумориста „Жарава““, споделиха с болка и сълзи негови приятели.

Черников създаде и параклис в двора на къщата си, наречен Първа частна църква, който бе открит навремето лично от Лили Иванова. Стоян Черников бе известно време и част от отдел „Просвета и Култура“ в Община Кубрат, но се бе завърнал при децата като преподавател в СУ „Христо Ботев“ в родния си град. Там ми е място – при тия, които идват след нас. Мисля, че има какво да научат от мен“, беше споделил пред медии художникът, който не обичаше ненужното внимание и снимките.

ИЗГУБИХМЕ ГОЛЕМИЯ ХУДОЖНИК, СТОЯН ЧЕРНИКОВПочина големият Човек, учител, приятел и общественик на град Кубрат,…

Posted by Община Кубрат on Tuesday, December 5, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе