Прегръдката – най-красивата форма на комуникация

Прегръдката е могъщ начин за изразяване на любов, страх, възхищение, тъга, радост и щастие. Тя е начин да се свържете дълбоко с друго човешко същество и да покажете състрадание, грижа и комфорт. Вирджиния Сатир, често цитиран семеен терапевт, казва, че имаме нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем, 8 за да сме добре и 12 прегръдки на ден, за да се развиваме.

Прегръдките са жизненоважни за нашето здраве и благополучие, дори учените го потвърждават, затова ето защо трябва да давате и получавате колкото може повече прегръдки.

YouTube

Прегръдките укрепват имунната система, тъй като нежният натиск върху гръдния кош и емоционалния заряд активират Чакрата на Слънчевия сплит, която от своя страна стимулира тимусната жлеза и по този начин регулира и балансира производството на белите кръвни клетки в тялото.

Прегръдката осигурява истинска утеха за скърбящия, успокоява болката и душата, като дава сила да се превъзмогне емоционалната мъка.

Прегръдката намалява нивата на кортизол. Проучване от 2013 г. показва, че участниците, които са имали 15-минутен разговор с отдалечения си партньор чрез обикновен хуманоиден робот в човешки размер, имат драстично по-ниски нива на стрес от други, които разговарят чрез мобилни телефони. Прегръдките успокояват и подобряват настроението, осигуряват топлина и близост.

Прегръдката отпуска мускулите и намалява напрежението в тялото, облекчава болката като повишава кръвообращението в меките тъкани.

Прегръдките намаляват риска от заболявания, тъй като намаляват стреса и предотвратяват неговите негативни ефекти. Проучване от 2014 г., в което са участвали 404 възрастни участници, установява, че прегръдките и социалното взаимодействие намаляват стреса и предотвратяват заболявания, като поддържат имунната система силна.

Прегръдката намалява страха и безпокойството, а проучване от 2013 г., публикувано от Асоциацията за психологическа наука, показва, че докосването намалява страха у хората с ниско самочувствие.

Прегръдката подобрява настроението, повишава нивата на окситоцин, „хормона на любовта“ или „свързващия хормон“ и води до щастие и еуфория.

Прегръдките балансират нервната система и галваничната реакция на кожата на хората в момент на прегръдка, показва промяна в проводимостта на кожата. Влагата и електричеството в кожата показват по-балансирано състояние на парасимпатичната нервна система.

Така че, раздавайте и приемайте прегръдки дори повече, отколкото преди, тъй като те са най-топлият и най-прост начин да почувствате щастието, да се насладите на здравето, да се свържете с хората и да изразите любовта си.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе