Сенсей VI дан Тодор Гетов: Силата е качество на некомпетентния, айкидото ни учи на комуникативност и адаптивност (ВИДЕО)

Сенсей Тодор Гетов е VI дан по айкидо, технически директор и главен инструктор в ….. и към Центъра за ученическо техническо и научно творчество в град Разград. Той е двукратен сребърен медалист по джиу джицу система дуал, основател на клубове по айкидо в градовете Плевен, Поморие и Ловеч, както и член на техническа комисия на айкидо Лорд Алайанс.

Тодор Гетов започва да практикува айкидо в град Плевен през 1990 г., когато тъкмо е излязъл от казармата и вижда един надпис за тренировки по айкидо: „В началото ходих само да гледам, защото ми беше много интересно, но в същото време и смешно как хората се опитват да направят нещо на пръв поглед толкова елементарно. Когато се записах, се оказа, че това нещо, което аз мислех за елементарно, е много сложно и аз също не можех да го направя“ – сподели той, като добави, че му е отнело между шест и осем месеца, за да започне да прави хубаво падане, което е едно от основните неща в айкидо. „В тези времена условията бяха доста тежки – залите не бяха отопляеми, липсваше подходяща настилка и основното нещо, което ни водеше, бе личната ни мотивация“, разказа още сенсеят.

YouTube

На въпроса какво го свързва с град Разград, Тодор Гетов разказа, че преди 8 години с него се свързва Адриан – момчето, което представлява айкидо клуба в Разград, с идеята дали може да му помогне с нещо, тъй като залата на Гетов в град Варна и е най-близката до града ни: „Започнахме в ЦУТНТ и не беше никак лесно, тъй като Разград е доста малък град и хората ни възприемат доста трудно, но с времето се наложихме като коректни партньори и хората ни се довериха да тренират и да водят и децата си при нас“ – добави той.

Сенсей Тодор Гетов разясни и какво точно означават титлите, които има: „Сенсей в буквален превод означава „роден преди“,  тоест пример за подражание и пример за това как да се отнасяте с хората. Всяко нещо, което  прави сенсеят, трябва да бъде пример, който да бъде последван от неговите ученици“ – разказва той. „В бойното изкуство айкидо има ученически и учителски степени. При учителските степени до 4-ти дан изпитът е технически и физически, след това вече на специална церемония в Япония, когато всяка 2-ра събота на януари се обявяват номинациите“ – допълни Гетов.

Тодор Гетов разказа на нашите зрители и малко повече за айкидото като изкуство: „Айкидо използва силата на другия – важно е да уточним, че вие не манипулирате човека срещу вас, а по-скоро управлявате неговата сила. Човек е устроен така, че каквото и да му кажете, той вътрешно се съпротивлява“ – сподели той. „Айкидо не е съпротива, което означава, че ние трябва да сме в състояние да слушаме другия човек и да разберем неговата гледна точка. Това е много трудна част, тъй като в айкидо търсим не да съдим другите, а да разберем какво точно се иска от нас“ – каза още Гетов.

Сенсей Тодор Гетов ни разказа и дали има интерес към айкидото в България: „У нас хората са доста състезателно настроени и трудно разбират принципите на айкидо. Основното, което ще се научите, когато дойдете в залата, е да се защитавате и да устоявате на агресията на останалите“ – категоричен е той. „Един човек, който се занимава с бойни изкуства, не ходи по улиците да се бие с други хора. Той всъщност най-добре знае как да не се сбие и именно заради това айкидо е хармонизиране със ситуацията.

За зрителите на Razgrad Podcast Тодор Гетов сподели, че в айкидо няма най-подходяща възраст, като важното е, който и да влезе в залата, да не бъде предубеден. Самият той има ученик, който е на 72 години, тренира интензивно и се чувства много добре.

Сенсеят разказа още и как айкидото може да повлияе на подрастващите: „На мнение съм, че никой не учи нашите деца на социални умения и как да комуникират, как да се отнасят правилно с другите. В залата всичко това се учи и тъй като децата гледат от другите, виждат, че не го правят само те и не е нещо изолирано – стават по-комуникативни, повишават успеха си в училище, осъзнават своето място в училище, залата, вкъщи“ – категоричен е той.

За финал сенсей Тодор Гетов се обърна към зрителите на подкаста: „Силата е средство на некомпетентния. Винаги можем да използваме сила, но много повече се цени компетентността – това отличава и хората от животните. Със сила няма да постигнем много и моето послание към всички е: адаптирайте се, това е най-важното човешко качество.

Рубриката Razgrad Podcast е създадена с основна цел да покаже, че успешни хора има и в малките градове и че развитието е възможно навсякъде, стига да си достатъчно упорит. Razgrad Podcast ще Ви запознава с хора от малкия град с високи личностни и професионални успехи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе