Пет събития, посветени на Васил Левски, в календара на Община Разград за месец февруари

Пет събития в календара на Община Разград за месец февруари са посветени на 151-вата годишнина от обесването на Васил Левски.

В неделя, 11 февруари, Туристическо дружество „Буйна гора“ организира туристически поход до Комитетската къща в Пороище. Програмата на спортно-туристическата проява започва от 9,30 ч. в неделя от паркинга пред хотел „Централ“. Там желаещите да участват в похода се събират, за да бъдат превозени с автобус до началната точка на туристическия поход – района на ресторант „Габъра“. Очаква трасето от 8 километра по полски и горски пътища да бъде изминато за около 3 часа и в 13,00 ч. походниците да са пред Комитетската къща в Пороище, като преди това минат през параклис „Света Марина“ и вкопаната църква „Свети Атанасий“. Походниците ще поднесат венец пред паметната плоча на Комитетската къща, след което ще се приберат в Разград според предпочитанията си с автобус или отново пеша.

YouTube

В Комитетската къща се помещава музейна експозиция, част от която са документи, свързани с дейността на Васил Левски и съратниците му в Разградско. Къщата е била на Свещеник Иван Самоковски, в нея през 1872 г. е учреден местен революционен комитет на Вътрешната революционна организация, създадена от Апостола на Свободата.

От следващия ден, 12 февруари, посетителите на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ ще могат да разгледат изложбата с библиотечни материали, свързани с живота и делото на Васил Левски „151 години безсмъртие“. Експонатите ще са подредени в централната сграда на библиотеката и в детския отдел.

В библиотеката ще се проведе и следващото събитие, посветено на Апостола на Свободата. На 15 февруари първолаци от ОУ“Васил Левски“ ще имат изнесен урок по родолюбие в РБ“Проф. Боян Пенев“.

Другите две събития, посветени на годишнината от гибелта на Васил Левски, ще се случат на 19 февруари.

В 11,00 ч. е отбелязването на 151 години от обесването на Васил Левски пред паметника на Апостола в двора на едноименното училище. Ученици от ОУ“Васил Левски“ ще участват в програмата, а пред паметника ще бъдат поднесени венци и цветя.

В същия ден в 17,00 ч. в къща музей „Анание Явашов“ ще бъде представена книгата „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода“ на проф. Вера Бонева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе