Над 300 деца сами си изработиха мартенички в Етнографския музей

Над триста деца се включиха в творческата работилница за изработване на мартеници, организирана от Регионалния исторически музей в Етнографската къща в Разград.

Посрещаха ги и им помагаха да сплетат белите и червени конци за здраве и късмет, щастие и дълголетие музейните специалисти Полина Неделчева, Христо Христов и Славена Стефанова.

YouTube

„Идеята за тази работилница дойде от самите деца по времето на нашите зимни работилнички, в които правихме коледни картички и сурвакници. На тях им хареса и пожелаха отново да им организираме подобни занимания. Направихме го с удоволствие и много се радваме, че има толкова много желаещи от всички разградски основни училища, както и от Самуил и Хърсово“, споделя Полина Неделчева.

Докато изработваха мартеничките, децата научаваха и легендата още от времето на хан Кубрат и хан Аспарух, в която се разказва, че нишката на мартеницата ни свърза като българи и че не бива никога да се прекъсва, че белият цвят символизира дълголетие, а червеният – здраве и сила.

Изработените мартенички децата отнесоха със себе си, за да се закичат с тях при пристигането на Баба Марта или да ги подарят на свой близък. А и с наученото в работилничките, да пренесат традицията у дома и да изработят още мартенички с мама и тати, баба и дядо.

Покрай изработването на мартениците децата имаха възможност да разгледат изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ – колекция на РИМ – Русе и да научат прелюбопитни неща за един от най-красивите елементи в народната носия на българката – символ на женствеността. А на тръгване – и да разгледат постоянната експозиция в Етнографския музей, посветена на бита, традициите и обичаите на етнографската група капанци.

Още от сега децата са поканени да се включат в предстоящите работилници: преди  Великден  – за боядисване на яйца с естествени материали, и в навечерието на  Еньовден – за приготвяне на лековити извари от билки и запознаване с традициите и обичаите, свързани с тези празници. Поканите ще бъдат припомнени и на фейсбук старицата на Регионален исторически музей – Разград.

НАД 300 ДЕЦА САМИ СИ ИЗРАБОТИХА МАРТЕНИЧКИ В ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙНад триста деца се включиха в творческата работилница…

Posted by Регионален исторически музей – Разград / Regional History Museum – Razgrad on Friday, February 23, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе