Находището на пролетната циклама край село Осенец е в много добро състояние

 Находището на пролетната циклама/ботурче (Cyclamen coum) в едноименната защитена местност, попадаща в  землището на с. Осенец, община Разград, е в много добро състояние. Това установи проверка на РИОСВ-Русе вчера. При обход на място е констатирано, че проективното покритие на растението, което в момента е във фаза на цъфтеж, е около 90 %,. Не са открити следи от посегателства или горскостопански дейности. Границите на находището са маркирани с табели и червена боя по дърветата съгласно изискванията на Закона за защитените територии. На територията, контролирана от РИОСВ – Русе има още едно находище на пролетно ботурче, обявено за защитено, което се намира в землището на с. Бреница, община Тутракан. Предстои проверка и оценка на състоянието му.

Защитената местност „Находище на пролетно ботурче“ е обявена още през 1980 г. с цел опазване на пролетната циклама, позната още като пролетно или иберийско ботурче.

YouTube

Пролетното ботурче, наречено още иберийско (Cyclamen coum Mill.), е многогодишно тревисто растение. Листата са едри, с бъбрековидна форма. Цветовете на растението са едри, лилаво-розови, разположени на дълги дръжки. Цъфти от февруари до април. В България видът е разпространен в Странджа, Източна Стара планина и по Черноморското крайбрежие. Обикновено се среща в дъбови гори и храсталаци. Видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и Закона за лечебните растения. Включен е и в Червената книга на България – категория „Рядък”. Силно уязвим и забранен за бране за букети рано напролет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе