Изложба „Архиви на свободата“ бе открита днес в Областна администрация по случай 3 март

Областна администрация Разград откри днес /27 февруари/ съвместна изложба с областна администрация Търговище на тема „Архиви на свободата“. Тя бе открита от областния управител Владимир Димитров, който сподели, че идеята за нея е възникнала на среща със заместник областния управител Ивелина Игнатова и областния управител на област Търговище – Гергана Цонева, като начин да се отбележи Трети март по различен начин.

Така е взето решение да се направят изложби в двете областни администрации, които да показват документи, рисунки и артефакти от освобожденията на двата града – Разгради  Търговище.

YouTube

Събитието започна с рецитация на стихотворение на разградския поет и журналист Дулинко Дулев от двама първолаци от ОУ „В. Левски“ Арда и Ава, а „Аз съм българче“ рецитира Никол.

Ивелина Игнатова каза, че ще се радва, ако изложбата провокира размисли за свободата и родовата и общностна памет.

Гости на откриването бяха Гергана Цонева и нейният заместник от Димитър Станев от Търговище, областният управител на Русе Данаил Ковачев, зам.-кметът на Разград Зорница Евгениева, директорите на Държавен архив – Разград – д-р Дарина Колева и Таня Тодорова – директор на Регионалния исторически музей, които представиха исторически факти от Освобождението, както и директорът на Регионален исторически музей – Търговище Николай Ставрев, който също говори за битките за освобождение в този регион.

Гергана Цонева приветства партньорите си в тази инициатива и каза, че Освобождението е брънка от историята ни и копнежа на българите за свобода.

Сред гостите на откриването бяха и наследници на отпълченци от региона, един от тях е операторът и фотограф Живко Жечев – той е наследник на Дядо Геро, чийто портрет е сред експонатите в изложбата.

Момичета и момчета от Центъра за ученическо техническо и научно творчество също бяха сред първите посетители на историческата изложба.

По-късно в Арт галерията на Регионалната библиотека в Търговище ще бъде открита изложбата за Трети март, като представители на областна администрация Разград ще присъстват на откриването ѝ.

Съвместната изложба се организира със съдействието и с предоставени архивни материали и артефакти от Държавен архив – Разград, Регионален исторически музей – Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Държавен архив – Търговище, Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище. Тя ще остане експонирана до 7 март.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе