С флашмоб първокласници от Кубрат отбелязаха Деня на розовата фанелка

Първи „б“ клас при СУ „Христо Ботев“  с класен ръководител Шенал Исмаил и родителския актив в началото на учебната година дадоха смела заявка, че превенцията ще присъства през целия начален етап на образование при тях и са убедителни, като организират  конкретни събития в сътрудничество с местната комисия за да поддържат сравнително спокоен климат в класната стая-в която децата непрекъснато са поощрявани да си сътрудничат и помагат вместо конкурират.

С зов за нетърпимост към тормоза в училище, малчуганите отбелязаха деня на розовата фланелка чрез флашмоб в училищния, като  по този начин показаха че се работи в посока снижаване формите на агресия, насилие и враждебност, които не са рядко явление в училищна среда. На достъпен и разбираем за децата език се развива чувствителността им по теми, които изискват  актуален прочит пречупен през примери от ежедневието. По този начин, децата поставени в активна позиция отрано се учат да излъчват послания и да осмислят колко важно е позитивното поведение и как то помага деца и възрастни да общуват без напрежение и стрес.

YouTube

В България  събитието започва да се отбелязва  от 2012 година насам. В последната сряда от месец февруари деца от цялата страна обличат розови тениски, за да символизират своята позиция и да кажат заедно: “Не на насилието в училище”. Ден на розовата фланелка“. Инициативата започва през 2007 година в Канада. Началото на тази история е поставено от две момчета – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те решават да подкрепят свой съученик, който е подложен на подигравки и тормоз в своето училище, след като се появява облечен с розово поло. Двете момчета решават да купят розови тениски и на следващия ден ги раздадат в учебното заведение на всички, които са съгласни да покажат съпричастност с тормозения им приятел.

По този начин те оказват морална подкрепа на своя връстник и приобщават и други към тях. Инициативата освен това надхвърля границите на училището и се превръща в световна кампания срещу насилието. Целта й е да се повдигне темата за толерантността между връстниците, което прераства в Световен ден против тормоза в училище.

През 2008 година последната сряда от февруари официално е обявена за ден срещу тормоза в училище от премиера на Британска Колумбия. Оттогава насам, инициативата среща подкрепа във все повече държави и става популярна сред милиони ученици. В този ден от месеца децата идват на училище, облечени в розови фланелки, за да се обявят срещу тормоза между съученици и насилието в училище.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе