Важни решения бяха взети вчера на сесията на Общински съвет – Кубрат

Общинският съвет в Кубрат проведе редовно заседание, на което бяха предложени и гласувани общо 12 докладни записки. Още в началото на заседанието служители от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания (ДЦПЛУ) в град Кубрат поздравиха всички присъстващи в навечерието на 1 март с пожелания за здраве, щастие и много късмет.

Гостите от социалното предприятие подариха на присъстващите ръчно изработени мартенички от потребителите и служителите на социалното заведение в общинския център. От трибуната Несрин Хюсеинова, психолог-специалист към Дневния център, обяви, че акцията е всъщност благотворителна и е насочена към подкрепа на училището в с. Беловец, което претърпя пожар на 18 януари тази година. Въпреки че почти всички съветници дариха средства, имаше и такива, които не пожелаха да подкрепят акцията с мотива, че групата им (БНД) щяла да направи парични дарения лично на училището, мотивирани от опорочаването на дарителския акт, като посочиха и конкретен пример. Така или иначе, мартенички с пожелания за всички дойдоха и от опозицията, и в крайна сметка неловката ситуация беше туширана с усмивки.

YouTube

След усмивките обаче дойде и тъжна новина, която беше посрещната със ставане на крака и едноминутно мълчание. Кубрат изгуби голямата Феодора Илиева, която бе отдала близо 50 години от живота си за града и общината, от които 28 като шеф на културата. Много са проявите, осъществени с нейното съдействие – Международният фолклорен фестивал „Божурите“, конкурсът за красота „Мис Пагане“, Националният конкурс „Медни гласчета“ – със съдействието на Лили Иванова, Националният конкурс за хумор и сатира и други.

В деловата част на заседанието беше одобрена бюджетната прогноза на Община Кубрат за периода 2025-2027 година на постъпленията от местните приходи и на разходите за местните дейности. Бюджетната прогноза, въпреки противоречията, беше подкрепена с 16 гласа „за“, а от БНД гласуваха „против“. Мнозинството от съветниците приеха Годишния отчет за състоянието на общинската собственост в общината и резултатите от нейното управление през 2023 година.

Единодушно беше одобрен подробен устройствен план на трасе за довеждащ електропровод до фотоволтаична електроцентрала от 400 kW в с. Божурово, преминаващ през имоти от общинска собственост.
Съветниците одобриха също единодушно доклад за предоставяне на помещение за безвъзмездно ползване на членовете на пенсионерския клуб „Лудогорие“ и клуб „Просвещение в Кубрат“. Общинският съвет предостави помещение за безвъзмездно ползване и на членовете на Сдружение „Диабет-Кубрат“.

С 20 гласа „за“ бяха определени пасищата, мерите и ливадите от общинския поземлен фонд за общо и индивидуално ползване за стопанската 2024/2025 година.

Местният парламент даде съгласието си за сключване на предварителен договор за изграждане на паркинг в централната част на града. От докладната записка стана ясно, че паркингът всъщност ще е продължение на вече съществуващ такъв в района на хранителен магазин, намиращ се на улица „Никола Вапцаров“ в Кубрат, с площ от около 300 кв.м. Кметът Неби обясни, че собственикът сам ще проведе проектирането, строителните дейности и финансирането, като новоизграденият паркинг ще бъде обществен, публичен и обявен като собственост на Общината – мотив, с който обаче не се съгласи напълно общинският съветник от „БНД“ Бюрхан Мюзелифов, който гласува „против“, а друг се въздържа. От трибуната изказване към опозицията направи и общинският съветник Камбер Гочев от „ДПС“. В крайна сметка сключването на предварителен договор за изграждане на паркинга в Кубрат беше подкрепено с гласовете на 18 общински съветници.

Беше учредено и право на ползване за устройване на постоянен пчелин в имот от Общинския горски фонд в землището на град Кубрат. Съветниците приеха наредба за изменение и допълнение на Наредба №4 на Общинския съвет, както и промяна на наемни цени в Наредба №14 на местния парламент. Беше прието също изменение и допълнение на Наредба №16 за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд.

На заседанието беше взето и решение относно определяне на представител на Община Кубрат за участие в редовно присъствено заседание на Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД – Разград. Съветниците определиха Община Кубрат да бъде представлявана от кмета Алкин Неби, като при невъзможност за негово участие и присъствие той да бъде заместен от председателя на Общинския съвет Нуршен Халилова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе