Интересно практическо занимание за ученици от Профилирана гимназия „Васил Левски“

10 младежи от Профилирана гимназия „Васил Левски“ град Исперих участваха в практическо занятие на тема: „Устройство и работа на демонстрационен модел на автономна соларна зарядна станция. Правила за безопасност при провеждане на демонстрации.“
Те са част от младежка група за популяризиране на зелената енергия. Младежите ще бъдат демонстратори в „Дните на зелената енергия“ в Исперих през месец юни 2024 г., организирани по проект „Зелена енергия и енергийно ефективни решения в подкрепа на местната общност“.

Проектът се изпълнява от СНЦ „Електромобили за регионите – Исперих“ в партньорство с Община Исперих. По проекта бъде изработен действащ Демонстрационен модел на автономна соларна зарядна станция – 1 kW. Станцията ще се ползва за зареждане на помощни средства за придвижване от хора с увреждания или ел. тротинетки и велосипеди и ще бъде достъпна за безплатно обществено ползване.

YouTube

Част от дейностите по проекта са насочени към повишаване информираността на младите хора по въпросите на устойчивото развитие. Учениците от младежката група вече проведоха 15 тематични лектории за опазване на околната среда и адаптиране към климатичните промени в четири училища на града.

Достъпността до зелена енергия, чрез създадения по проекта демонстрационен модел на автономна соларна зарядна станция, ще спомогне за намаляване на социалната изолация на лицата със затруднения в придвижването, ползващи помощни електрически индивидуални средства – инвалидни колички. Проектът ще насърчи прилагането на достъпни практики за екологичен преход към нулеви емисии сред активното население, хората с увреждания и младежите.

Проектът „Зелена енергия и енергийно ефективни решения в подкрепа на местната общност“ е на стойност 14 980.00 лв. Финансиран е чрез Стратегията за ВОМР на МИГ Исперих по програмата за развитие на селските райони 2014-2020г. по договор за безвъзмездна финансова помощ № BG06RDNP001-19.478-0002-C01/20.04.2023г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе