Разград участва в Световната седмица на глаукомата

Разград се включи в международна инициатива с  провеждането на информационна среща на тема „Разград участва в Световната седмица на глаукомата(10-16 март). Превенция, рискови фактори, признаци, редовни очни прегледи“.

Пред представители на социални услуги, неправителствени организации, здравни медиатори, пенсионерски клубове и граждани в четвъртък д-р Мартин Литев благодари на ръководството на Община Разград за партньорството при организирането на срещата, както и на скрининговите прегледи, които той провежда в родния си град.

YouTube

Пред участниците в информационната среща, сред които бе и заместник-кметът на Община Разград Зорница Евгениева, офталмологът представи статистически данни за болните от това заболяване, както и полезна информация за рисковите фактори и необходимостта от профилактични прегледи за измерване на вътреочното налягане. Д-р Литев коментира, че заболяването глаукома се отразява на здравето и трудоспособността на хората.

Той съобщи, че по данни на Световната глаукомна асоциация около 80 милиона души по света имат глаукома, като 50% не знаят, че са засегнати от тази болест. Това превръща глаукомата във водещата причина за необратима слепота в световен мащаб. Независими групи от международни експерти систематично преглеждат данните за ефективност на първичните грижи и превенция на заболеваемостта, като на тази база разработват препоръки за провеждането на скрининги за глаукома. Стратегическа позиция в тези скрининги намира измерването на вътреочното налягане.

Д-р Литев обясни, че вниманието е насочено вниманието към пенсионерите като една от най-уязвимите групи по отношение на социално значими заболявания. Целта е да и да им се даде надежда за справяне с това коварно заболяване.

Глаукомата е група очни заболявания, които водят до увреждане на зрителния нерв. Това може да има тежки последици, тъй като 80% от сетивната информация за заобикалящия ни свят се възприема чрез зрителния нерв. При глаукома обменът на вътреочната течност е затруднен, това води до натрупване и повишаване на налягането в окото. Повишеното налягане уврежда зрителния нерв. Ако глаукомата се разпознае и лекува навреме, то е напълно възможно да се забави или спре нейната прогресия. Лечението на глаукомата цели да намали очното налягане, което става чрез предписване на очни капки, лекарства, лазерно лечение или операция.

Събитието започна с почит към починалия Български Патриарх Неофит.

Днес е следващият етап от събитията, посветени на Световната седмица на глаукомата – прегледи, извършени от д-р Литев в АСМП-ИП-ОБ „Доктор Миткова”. Те започват от 14,00 ч., ще се извършват след предварително записване на регистрирани членове на пенсионерските клубове, но няма да се върнат и незаписани предварително, като те ще трябва да изчакат да приключат предварително насрочените прегледи.

В отговор на въпрос  от участниците н срещата вчера, д-р Литев увери, че при интерес ще има и следващи прегледи и дейности, свързани с профилактиката на глаукома.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе