Проведе се първото състезание по STEM и роботика в ОУ”Васил Левски”

Кметът на Община Разград Добрин Добрев откри първото национално състезание по STEM и роботика, чийто домакин е ОУ”Васил Левски”-Разград. То се организира от STEM Education, които са с 20 години опит във въвеждането на STEM и образователна роботика в Югоизточна Европа.

Темата на състезанието е „Средиземноморието: източник на живот и култура“, то е в две категории – робоинженер и робофутбол. Участниците са ученици от начален етап, които със своите ментори демонстрират умения и креативност в създаването на роботи и механизми, които са вдъхновени от богатата история и наследство на Средиземноморието. Състезанието е възможност за учениците да приложат своите знания в реалния свят и да развият умения като екипна работа, решаване на проблеми и инженерство. В надпреварата участват отбори от: Русе, Шумен, Разград и две училища от Харманли. В първия етап отборите създадоха проекти, които решават екологични проблеми в Средиземноморието – събиране на отпадъци, рециклиране или пък рекламират туристическия потенциал  на региона. Във втория етап създадоха роботи, които играят футбол един срещу друг.

YouTube

Победителите в двете категории ще представят страната на международно състезание в Гърция с участието на представители на общо 21 държави.

В приветствието си към участници и организатори Кметът Добрин Добрев изрази радостта удовлетворението си, че разградско училище е домакин на такова сериозно състезание, което подготвя децата за професиите на бъдещето.  „Изкуственият интелект навлиза в ежедневието с бързи темпове, предлага много предизвикателства и е важно е да се поощряват децата да работят с него, да се занимават с роботика, да изучават СТЕМ дисциплини, това е бъдещето” – каза Кметът Добрин Добрев. Той си пожела със съвместни усилия на местната власт и образователните институции Разград да успее да домакинства и на международно състезание в тази сфера.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

Робоинженер
1. НУ”Алеко Константинов”-Харманли
2. ОУ”Васил Левски”-Разград
3. СУ”Сава Доброплодни”-Шумен
Специална награда на публиката – ОУ”Иван Вазов”-Харманли
Специална награда за креативност – ЦУТНТ-Русе

Робофутбол
1. НУ”Алеко Константинов”-Харманли
2. ОУ”Иван Вазов”-Харманли
3. СУ”Сава Доброплодни”-Шумен
Поощрителна награда – ОУ”Васил Левски”-Разград

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе