Обвинен в кражба на оборудване и цигари от митницата в Разград е задържан в ареста

Апелативният съд във Варна определи като законосъобразно определение на Окръжния съд в Разград, с което под стража е бил задържан мъж, обвинен в кражба от митницата в Разград.

Срещу Светослав Р. е повдигнато обвинение за това, че през юли миналата година противозаконно отнел техническо оборудване и над 190 хиляди кутии с цигари от владението на Митническо бюро – Разград. Общата стойност на липсващите вещи надхвърля 2, 272 млн. лв. Според държавното обвинение, деянието е извършено на два пъти, в условията на продължавано престъпление, след предварителен сговор с няколко лица. Осъществено е чрез разрушаване на прегради, защитаващи имота, като са използвани два товарни автомобила. Кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. За това деяние Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години и конфискация на имущество. 43-годишният обвиняем е осъждан многократно.

YouTube

Адвокатът на Светослав помоли за по-лека мярка за неотклонение, като изтъкна коректното му процесуално поведение и съдействието на разследващите. Оставането му под стража би било неоправдано тежка репресия. Няма опасност той да извърши престъпление или да се укрие, смята защитата.

Представителят на Апелативната прокуратура намира, че събраните доказателства обосновават предположението за съпричастност към деянието. Налице е презумпцията на закона, че при престъпление, което се наказва с  лишаване от свобода над 10 години, е реален рискът от извършване на престъпление. Още повече като се има предвид и богатото съдебно минало на обвиняемия. Той е осъждан седем пъти, а последната осъдителна присъда е била постановена след извършване на разследваното сега деяние.

Въззивният съдебен състав е солидарен с изводите на Окръжния съд, довели до задържането на Светослав Р. Апелативната инстанция съобрази повдигнатото обвинение за престъпление, наказуемо с лишаване от свобода. Достатъчно данни, включително свидетелски показания и веществени доказателства, сочат съпричастността на обвиняемия. Изяснена е и стойността на отнетото оборудване и стока. Реален е рискът обвиняемият да извърши престъпление при по-лека мярка. Той се обуславя както от законовата презумпция при извършени тежки умишлени престъпление, наказуеми с над 10 години затвор, така и конкретно от съдебното минало на Светослав Р. и от сложния механизъм на деянието.

Ето защо взетата от Окръжния съд в Разград най-тежка мярка за неотклонение, е законосъобразна, реши Апелативният съд. Определението не подлежи на обжалване.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе