Връчиха наградите от 12-тото издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“ (ВИДЕО)

Заместник-кметът на Община Разград Елка Неделчева връчи двете Големи награди на Община Разград в 12-тото издание на Националния ученически журналистически конкурс „Григор Попов“.

Индивидуалният приз е за Георги Димитров от кино школа „Братя Люмиер“-Варна с художествен ръководител Елица Матеева. Той е 12-класник от МГ“Д-р Петър Берон“-Варна. Творбата, заради която получи наградата, е озаглавена „Георги Дюлгеров – творческо кредо“ и проследява творческото развитие на известния български режисьор.  Голямата награда на Община Разград за колективно участие спечели редакционният екип на ученическия вестник „В@з Буки Веди“ на СУ“Иван Вазов“-Плевен с ръководител Ивелина Танева. Заместник-кметът Елка Неделчева поздрави младите вестникари, като отбеляза, че в техния вестник има само позитивни новини. Пожела им да продължат да търсят добрите новини, „защото лошите новини сами ни намират, а хората имат нужда от позитивизъм“. Тя изрази надежда след време младите хора, които участват в конкурса, да получат поле за изява в националните медии. „Успех и продължавайте да гледате света под лупа“ – пожела заместник-кметът Елка Неделчева на всички участници в конкурса.

YouTube

„Светът под лупа“ бе темата на конкурса, който носи името на бележития разградски журналист, издавал в продължение на 22 години вестник „Разградско слово“. Конкурсът се организира от Община Разград и ЦПЛР Център за ученическо техническо и научно творчество-гр.Разград със съдействието на РУО – Разград. Спомоществовател на конкурса е „Антибиотик – Разград“ АД.

В тазгодишното издание на творческата надпревара се включиха индивидуални участници и ученически колективи от втори до дванадесети клас от 54 образователни институции от страната и региона – от 32 населени места в 19 административни области: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и Шумен. Дванадесетото издание на конкурса включва 305 журналистически материала на 68 колектива и 192 индивидуални участници, разпределени в три възрастови групи: II-IV, V-VIII и IX-XII клас.  Те бяха оценявани по категории, раздели и възрасти от комисия в състав: Димитър Петров – публицист, Галина Матева – журналист, Садет Кърова – кореспондент на БТА,  Галина Маринова – кореспондент на в-к “Екип 7“, Валентина Колева  – радиожурналист и Божидарка Златарева – краевед.

Специални награди бяха връчени и от името на: Националния дворец на децата, РУО-Разград, Съюза на българските журналисти, Razgrad News, РБ“Проф. Боян Пенев“, от краеведа Божидарка Златарева, от внучката на Григор Попов Теменуга Иванова, от в. „Екип 7“ и ЦПЛР ЦУТНТ-Разград.

Протоколът от класирането във всички категории, раздели и възрасти е публикуван на интернет страницата на Община Разград в секцията на ЦПЛР ЦУТНТ.

До края на месец април по пощата ще бъдат изпратени наградите на класираните участници, които не присъстваха лично на награждаването – обясни директорът на ЦПЛР ЦУТНТ Цветанка Русева.

Церемонията по награждаването се проведе в къща музей „Станка и Никола Икономови“ – родната къща на патрона на конкурса, а призьорите маха възможност да покажат, че са се запознали с личността и професионалния път на Григор Попов, като отговаряха на въпроси от викторина, подготвена от млади журналисти от клуб „Репортери“ към ЦУТНТ-Разград.

Posted by Община Разград on Friday, March 29, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе