Две знакови събития за 155-ата годишнина на НЧ „Развитие 1869“ – Разград (ВИДЕО)

Две значими годишнини определят дейностите в Народно читалище „Развитие 1869“ през 2024 г.:

  • 155 години от основаването на първото в Разград читалище „Съгласие“, преименувано в Народно читалище „Развитие 1869“;
  • 120 години хор „Железни струни“ – осмият по ред хор, създаден в България през 1904 година.

Всяко събитие от годишния Културен календар е посветено на двете годишнини. 2024 е решаваща за благородното дело – укрепване и реставрация на Музикалния дом, със статут на недвижима културна ценност. Работата по Инвестиционния проект и успешното му завършване в срок до 30 септември, е основен акцент в дейността на Читалището.

YouTube

Музикалният дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“ е една от сградите, които създават фона, биографията и духа на Разград, една от сградите, чрез които градът живее 84 години откакто е построена. Това е домът на Музикалното дружество, там се намира залата за репетиции и камерни концерти на хор „Железни струни“, в която се провеждат и продукции на класовете по пиано и цигулка. На партера е кабинетът по цигулка и звукозаписното студио на Музикалната школа.

Музикалният дом е със статут на недвижима културна ценност и е нотариална собственост на НЧ „Развитие 1869“. Сградата се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт, поради прогресираща ерозия в основите, която застрашава нейната цялост.

За целта Настоятелството на читалище „Развитие 1869“ възложи изработването на ИНВЕСТИЦИОНЕН ПРОЕКТ “Конструктивно укрепване, ремонт на покрив и фасади на сграда Музикален  дом“.

Проектът е изготвен от арх. Цветелин Радев и инж. Димитър Колев, /Архитектурно студио „Проект плюс“ В. Търново, което притежава лиценз за работа с недвижими културни ценности.

Проектът е съгласуван, по реда на Закона за културното наследство, в Националния институт за недвижимо културно наследство в София и одобрен от Министерство на културата, което ще финансира част от реставрационните дейности. Предстои обявяване на обществена поръчка и последващ ремонт.

Дарителската инициатива ще продължи да обединява обществеността за благородното дело – да укрепим и съхраним Музикалния дом.

Строежът на двата храма на духовността Музикалният дом и Театралната читалищна сграда е извършен с дарения и доброволен труд. Той е нагледен пример какво може да се постигне с енергията на хората, когато се обединят в благородно дело. Близо 40 години разградчани са събирали лев по лев средствата и са ги съграждали, въпреки превратностите на трудните времена.

Да запазим културното наследство на Разград и същевременно да гарантираме, че той отговаря на съвременните изисквания – това е съвместна отговорност:

  • Отговорност на НЧ „Развитие 1869“ като собственик на емблематичната сграда;
  • Отговорност на местната власт, съгласно Закона за културното наследство;
  • Отговорност на цялата градска общественост, на бизнеса, на институциите, на гражданите.

Народно читалище „Развитие 1869“ създава, стопанисва и развива значителен дял от културната инфраструктура на Разград. Това е първата в града, специфично българска организация, с идеална цел.

Историята на човечеството потвърждава, че когато един културен феномен навърши сто години, значимостта му не подлежи на обсъждане. Народно читалище „Развитие 1869“, най-дълголетното в Лудогорието, навършва 155 години. Бушували са световни войни и революции, сменяли са се правителства. Първото Разградско читалище е устояло на всичко това. И така до днес, когато продължава да бъде значим фактор в местния и националния културен живот.

В 21 век читалище „Развитие 1869“ е достоен наследник на традиции и създател на съвременни условия за духовно развитие, будител на дарбите в музикалното, танцовото, вокалното и театралното изкуство. Читалището е с утвърден класически профил и функционира като училище по изкуствата.

 

За висок принос в местната култура Народно читалище „Развитие 1869“ е удостоено с престижната награда на Община Разград, на името на „Никола Икономов“.

Хоровото изкуство е едно от най-значимите постижения в културата на човечеството. Разград е сред основоположниците на хоровото пеене в България, със създаването на  смесен хор през 1904 година. Той е един от първите в страната – осми по ред.

120 ГОДИНИ ХОР „ЖЕЛЕЗНИ СТРУНИ“ се изгражда и утвърждава като културна марка на Разград и България, която съчетава традиция и съвременно музикално звучене. Носител на орден „Кирил и Методий“ I-ва степен, престижната награда „Никола Икономов“ и многобройни призове от Национални и Международни музикални форуми.

По традиция, хор „Железни струни“ всяка година открива с „Върви народе, възродени“ тържествата, посветени на 24 май и оглавява празничните шествия на културните, и образователните институции в Разград.

Хор „Железни струни“ и Музикалното дружество 84 години са домакини  на емблематичния за града и страната Музикален дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“ /1940 г./ – със статут на недвижима културна ценност, собственост на Народно читалище „Развитие 1869“.

Ръководител и диригент – маестро Красен Иванов; хормайстор – Полина Куманова; корепетитор – Даниела Никифорова.

За предстоящото честване на 120-та годишнина маестро Красен Иванов обогатява репертоара на хор „Железни струни“ с нови произведения от разнообразни жанрове. Той е композитор и автор на музикалните обработки на песните, които изпълняват талантливите хористи.

В афиша на хор „Железни струни“ през 2024 са включени съвместни концерти с Хорa на Държавна опера Русе, хор „Славянско единство“ Горна Оряховица, хор „Родни звуци“ Шумен, хор „Златна лира“ Търговище.

На 13 април, в рамките на „България пее“ – национална инициатива на Българския хоров съюз, хор „Железни струни“ става домакин на хоров концерт с участието на:

  1. Дамска хорова формация „Лира“ при НЧ „Развитие 1872“ Нови пазар; диригент Милка Данаилова;
  2. Камерен смесен хор „Блян“ при НЧ „Яна Лъскова“ Несебър; диригент Панайот Катрафилов;
  3. Смесен хор „Влади Атанасов“ при НЧ „Македония 2005“ Варна; диригент Димитрина Хинева

ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ФОРМАЦИИ  ПРИ НЧ „РАЗВИТИЕ 1869“  СЪХРАНЯВАТ И ОБОГАТЯВАТ НЕМАТЕРИАЛНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

МУЗИКАЛНА ШКОЛА „ИЛИЯ БЪРНЕВ“

Една от културните емблеми на Разград, тя е единственият образователен център в Разград, с ефективна форма на индивидуално обучение по музика и солфеж. Традиция, която се гради почти 70 години, откакто е създадена Школата през 1955!

РОК ГРУПА „АСТРА И ПРИЯТЕЛИ“

Популярна местна рок група, създадена преди 40 години, която отново радва публиката на Разград с оригинални концерти, съвместно с Музикалната школа, в които представят световен репертоар с високо музикално и вокално майсторство. Златна класика, нежната прегръдка на българския фолклор и завладяващи рок балади поднасят младите таланти от Музикална школа и рок музикантите от група „Астра“ в незабравимите съвместни концерти, в знак на респект към музикалните педагози, с признателност към съпричастните родители.

БАЛЕТНА ШКОЛА

Създадена през 1975 г. от Мария Керчева, която и днес е художествен ръководител на формацията.

Над 4300 балерини са танцували изящни танци през 49 годишната история на школата. В нея са се обучавали цели поколения, днес я посещават внучките на първите й възпитаници. Балетната школа при НЧ „Развитие 1869“ Разград е една от малкото в страната, която работи успешно за популяризирането на балетното изкуство и съхранява българската традиция в балета.

МЛАДЕЖКА ФОРМАЦИЯ ЗА ТЕАТЪР „ИМПУЛС“

Основана през 1997  под ръководството на актрисата и сценарист Мария Петрова-Енева. В годините на своето развитие Трупата участва активно в културния живот на Разград, изградила се е като запазена марка за качество, оригиналност и творчески провокации.

През 2023 година Младежката формация за театър Импулс“ при НЧ „Развитие 1869“ стана носител на Специална награда за оригинално творчество, присъдена от професионалното жури на Националния фестивал на театъра в движение.

Със своите ценности и професионален опит екипът на Читалището допринася за генериране на иновативни ресурси – творчески концепции, и маркетингови подходи за обогатяване приноса на НЧ „Развитие 1869“ във фонда на местната и националната култура.

Независимо от ограничения финансов ресурс, НЧ „Развитие 1869“ поддържа високо качеството на своя културен продукт чрез ефективно обучение в областта на музикалното, танцовото, вокалното и театралното изкуство. Постига обогатяване на културната идентичност като създава условия за любителско творчество. Изявите на формациите се отличават с оригинално съдържание и съвременни форми на художествено изразяване. Наградите от участията им в национални и международни конкурси са резултат от високия професионализъм на ръководителите и педагозите. Дейностите по изграждане на регионалната културна идентичност и съхраняване на нематериалното културно наследство са непрекъснат процес.

Разработваме нови подходи за работа с публиката, чрез представяне на събития с висока художествена стойност.

Видими са резултатите, които НЧ „Развитие 1869“ постига във всеки следващ творчески сезон. Подобрено е управлението и финансирането на дейностите в съответствие с критериите на 21 век. Постоянно се подобряват културното съдържание и достъпа до култура. Създаваме новото културно наследство чрез съвременен маркетинг, гъвкави финансови инструменти и експертни партньорства с държавни, областни и общински структури, с организациите на гражданското  общество, със съпричастните родители на децата от школите.

9 млади пианисти ще представят Разград и Музикална школа „Илия Бърнев“ в  тринадесето издание на утвърдения, престижен клавирен празник VIVAPIANO, на 6 и 7 април1 в концертните зали на Националното музикално училище  „Л. Пипков“ – София!

5 участници от Класа по пиано с музикален педагог Нина Георгиева и 4-ма от възпитаниците на госпожа Галина Героева.

Международният конкурс за непрофесионални пианисти VIVAPIANO в София, България е отворен за участници от всяка възраст и националност, които учат пиано в музикално училище или в специализирана музикална институция, каквато е нашата Музикална школа. Тазгодишното издание е посветено на 125 годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров и 120 годишнината от рождението на композитора Любомир Пипков.

В концерта на 3 април от 18 ч. в Музикалния дом младите пианисти ще изпълнят произведенията, с които ще участват в конкурсната програма. Изявата пред публика е кулминация на тяхната подготовка, дава им увереност да се явят на конкурса VIVAPIANO, който е подиум за изява и сцена за дебют на млади музикални таланти.

На 23 април Класът по цигулка на Румяна Маркова посвещава Музикална вечер на композитора Лудвиг Ван Бетовен, от 18 ч. в Музикалния дом.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе