„Походът на книгите“ в ПГТС „Христо Смирненски“ – Разград

В ПГТС „Христо Смирненски“ – гр. Разград се проведе първото мероприятие, свързано с тринадесетото издание на кампанията за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“, на което присъстваха учениците от 8А, 9А, 10А и 11А класове.

В България тази инициатива стартира през 2011 година и се провежда ежегодно от 2 април до 23 април. Тя има за цел да насърчи ранното детско четене и интереса към книгите при деца на всякаква възраст. В нея взимат участие известни личности от всички сфери на културния, спортния, обществения и политически живот в страната. С началото ѝ – 2 април – се отбелязва Международният ден на детската книга и рожденият ден на един от най-обичаните разказвачи на приказки – Ханс Кристиян Андерсен. С края ѝ – 23 април, когато се връчват наградите на АБК „Рицар на книгата“ – се отбелязва Световният ден на книгата и авторското право.

YouTube

Във връзка с инициативата на Асоциация „Българска книга“ – „Известни българи четат на децата“ ръководството на гимназията и преподавателите по български език и литература, поканиха г-жа Галина Милкова Георгиева – Маринова – председател на Общинския съвет – гр. Разград. Тя представи своята любима книга „Калуня-каля“ от Георги Божинов. Г-жа Маринова разказа на гимназистите, че това е единственият роман на автора, посветен на Априлското въстание, отразяващ събитията през погледа на помаците. Именно различната гледна точка според нея прави творбата толкова интересна и необикновена, като дава основание на мнозина да я наричат забравения шедьовър. Г-жа Маринова отбеляза, че често романът „Калуня-каля“ е сравняван по писателско майсторство с „Татарската пустиня“ на Дино Будзати или с „В очакване на варварите“ на Нобеловия лауреат Дж. М. Кутси, а по надникване в народния етос и разломите му – единствено с „Железният светилник“ на Димитър Талев. Представянето на творбата завърши с прочит на любим откъс. Водещият на инициативата „Известни българи четат на децата“ – ученикът Борис Стефанов от 10А клас благодари на г-жа Маринова за нейното участието и й подари цветя.

Мероприятието продължи с участието на ученици от 10А и 11А клас. Мерлин Селим – 10А клас представи своя любим разказ от Йордан Йовков – „Албена“, а Емре Левенд от 11А клас разказа за любимата си приказка от своето детството „Аладин и вълшебната лампа“ и за повестта на Емилиян Станев „Крадецът на праскови“. Учениците прочетоха пред гимназистите откъси от творбите.
Участниците в първата инициатив, свързана с кампанията „Походът на книгите“, споделиха, че мероприятия от такъв тип ще спомогнат за формиране на любов към книгата и траен интерес към четенето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе