Разкошен училищен празник в Бисерци на тема „Традииция и съврменност“

С разнообразни творчески решения и креативни идеи ОУ „Никола Вапцаров“ в Бисерци отбеляза събитие посветено на тема „Традиция и съвременност“. Това се случи на 17 април в една от залите на училището, празнично аранжирана за случая. В резон с темата, по стар български обичай гостите бяха посрещнати с питка, сол, мед и закичени със стикери.

Презентация с богат исторически преглед, пренесе участниците и гостите в миналото и припомни как е изглеждало училището през годините, кои са били неговите ръководители и какви постижения са постигнати в различни прояви като конкурси, състезания, олимпиади, проекти и др. Албуми, съхранени през годините с черно-бяла фотография допълнително засилиха вълнението, което през цялото време на събитието не намаля. Учениците и техните ръководители по оригинален начин представиха от най-ярките празници на преобладаващите две основни етнически групи в района – християни и мюсюлмани. Как се е празнувал Рамазан Байрам и Великден от по старо време, как се променят към днешна дата, как съвременните технологии заместват боядисването на великденските яйца и заместват люспите от лук, използван метод в минало време за предаване на цвят и др. бяха разиграни в специално подготвената за тържеството арт-работилница, в която децата не само се забавляваха, но и чевръсто изпълняваха препоръките на Мъдрата Баба, която всичко знае и може.

YouTube

 

Истински мост на приемственост между минало и настояще, между различни поколения, между старо и ново, постигна училищното събитие, което още веднъж затвърди разбирането, че традициите са живите съкровищa, които пазят непреходните ценности. Учители и ученици по естествен начин показаха, че най-доброто средство, което ни сближава, е общуването. Колкото е топло и градивно то, толкова хората са по близки един до друг, а това ни прави по-силни и по-обединени.

С чувството си за хумор и артистичност директорката на училището Д. Иванова, която се включваше в различните моменти на тържеството, спечели симпатиите на малки и големи. Събитието уважиха още кметът на селото Ариш Арифов, общинският съветник от ДПС Юнзюле Шакирова, ръководството на местното читалище, бившата директорка Димитричка Ангелова, бивши учители, служители, родители и местни жители. Най-малките гости на събитието пък бяха малчуганите от ДГ „Слънчо“, които търпеливо изгледаха целия празник, подготвен от техните каки и батковци и се забавляваха заедно с тях.

Празникът завърши с аромат на козунак и прясно боядисани пъстри яйца, от които получиха всички гости, а децата бяха почерпени със сладки изкушения. Кметът Арифов отправи топли благопожелания и поздрави училищното ръководство за прекрасната идея. Грамота „Пазител на традициите“ връчи кубратският секретар по превенция д-р Н. Карагьозова, която даде висока оценка на училищното събитие, което остави у всеки усещане за сплотеност, за заедност, за принадлежност към бита, традициите и културата ни.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе