Разградска делегация на откриването на иновативен музеен обект „Мемориал „Тутраканска епопея – 1916“

По покана на Кмета на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов Кметът на Община Разград Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева бяха сред официалните гости на церемонията по откриването на иновативен музеен обект „Мемориал „Тутраканска епопея – 1916“. Новата музейно-експозиционна сграда край село Шуменци е изградена по проекта на Община Тутракан. „Изграждане на „Мемориален комплекс „Тутраканска епопея – 1916“ и прилежащите му публични пространства” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020, Приоритетна ос 6 „Развитие на туристическите атракции”.

Събитието започна с поднасяне на венци и цветя пред обелиска, част от мемориала, изграден в памет на героите, загинали в Тутраканската епопея. В битката за Освобождението на Добруджа са загинали и войници на Разградския край. Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева поднесоха венец, венец имаше и от Регионален исторически музей, както и цветя от Областния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Разград.

YouTube

След прерязването на лентата на иновативния музей от кмета на Тутракан Димитър Стефанов, президента на Република България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов и началника на Националния военен университет „Васил Левски“ ген. Иван Маламов, официалните лица първи разгледаха новата музейна сграда. В нея са използвани нови технологии, които потапят посетителя в историята и го карат да я съпреживее. Информацията е представяна чрез експозиция и 3D карта на събитията, беседа от екскурзовод, съобразена с възрастта и познанията на публиката. Музеят представя събитията в Добруджа не като изолиран епизод, а в контекста на световните събития. Поради това там ще могат организират извънкласни уроци за ученици от цялата страна.

Най-атрактивният елемент от музейната експозиция е интерактивна Диорама, където посетителят има възможност емоционално и възможно в най-висока степен реалистично да преживее атаката на Тутраканската крепост през 1916 г. Експозицията ще представлява 360-градусово съпреживяване на бойното поле, включваща интерактивна диорама с „живи“ експонати на бойното поле.

За най-малките гости е предвиден детски кът с интерактивни занимания, пъзели и игри.

Posted by Община Разград on Thursday, April 18, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе