Откриха изложба, посветена на патронния празник на ПГПЧЕ ”Екзарх Йосиф”

Заместник-кметът на Община Разград с ресор „Хуманитарни дейности” Елка Неделчева бе гост на изложба на възпитаници на ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград под надслов „Учи, забавлявай се, пътувай с нас”. Това е едно от събитията, посветени на патронния празник на училището.

В експозицията са включени 45 картини на 30 ученици от 8 до 11 клас в Езиковата гимназия. Тя е подредена от преподавателя по философия и гражданско образование Галина Желева, която е и ръководител на група по Националната програма „Заедно в изкуствата”. Тя обясни, че част от децата за пръв път рисуват с професионални материали, но вече се чувстват готови да продължат в това начинание, а някои защо не и за професионално развитие в тази сфера. Това е първа подобна изложба, но от учебното заведение имат намерение да превърнат в традиционна.

YouTube

Разходката из Разград, България и света през очите на младите възпитаници на ПГПЧЕ се вписва и в една от концептуалните задачи, които новият директор на гимназията Ивелина Христова е защитила по време на конкурса за поста. Тя има желание да бъде разкрита специалност „Екскурзоводско обслужване”. Г-жа Христова поздрави и преподавателката, организирала събитието, и младите художници, като им пожела да продължат да са смели и хармонията, която показват в творбите си, да продължи да се мултиплицира във всяко тяхно начинание.

Изложбата ще остане в стъклената зала на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” до 10 май. Макар да нямаше предварително обявени цени, две от картините бяха откупени още преди официалното откриване. Заместник-кметът Елка Неделчева направи лична откупка на картината „Поморийски лодки”. Тя се запозна и с авторката – единадесетокласничката Гергана Попова, като я поздрави за прецизността и колорита на творбата й, а също и за настроението, което картината създава. Младата художничка сподели, че за пръв път някой купува нейна картина и се радва, че творбата й ще стане част от света на г-жа Неделчева. В отговор на въпрос на заместник-кмета Гергана разказа, че вижда своето бъдеще в архитектурата.

Следващото събитие от програмата за патронния празник на ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” е тържествен концерт на 30 април от 10,00 ч. в Общинския културен център.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе