Кметът Добрин Добрев представи богатата културна програма на Община Разград за майските празници (ВИДЕО)

Кметът Добрин Добрев представи пред местните журналисти днес богатата културна програма, свързана с майските празници. Той покани жителите и гостите на община Разград да присъстват и участват в различните по вид събития от културния календар. Той включва както традиционни и любими на местната общност събития, така и нови елементи в тях.

Подготовката за Великденските празници вече започна с празничната украса в централната част на града. Работниците от ОП“Паркстрой“ поставиха в градинката срещу Съдебната палата, пред Поликлиниката, до паметника на Майстор Манол и пред магазин „Дружба“ общо 13 пъстри великденски яйца. Стиропорените яйца са изрисувани от децата на Разград в предходни години по време на традиционното вече събитие на Велики четвъртък.

YouTube

Част от празничния календар е Великденският концерт на Капанския ансамбъл, който е тази вечер от 18,30 ч. в Общинския културен център. Ако нашите съграждани не са си купили билети, мисля, че все още има, убеден съм, че събитието заслужава вниманието на разградската публика – заяви кметът Добрин Добрев.

В неделя е Цветница и на този ден Разград също има традиции, които продължаваме да спазваме. В 11,00 ч. на 28 април на площад „Възраждане“ пред Стария театър Танцово студио „Калина Рада“ и Музикална школа „Илия Бърнев“ ще проведат възстановка на обичаите, характерни за този празник.

През уикенда Разград е домакин на осмото издание на Националния фестивал „Театърът в движение“. Той се организира от Театрално-танцовата формация „Пулс“ и  Агенция „Генезис“ с финансовата подкрепа на Община Разград. С вход свободен са спектаклите в залата на НЧ“Развитие 1869“ в събота и неделя, програмата е публикувана на сайта на Община Разград.

В седмицата между Цветница и Великден празничната украса на Разград ще се обогати с още 3 големи стиропорени яйца, нарисувани от малките таланти на Разград от Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР Център за работа с деца. Боядисването на декоративни яйца ще се проведе и тази година на Велики четвъртък – деня, в който традицията повелява да се боядисват великденските яйца. Събитието се организира от Община Разград и Центъра за работа с деца. На 2 май са включени нови елементи в събитието и каним нашите съграждани да дойдат на площад „Независимост“ пред Новия театър заедно с децата си – съобщи Кметът Добрин Добрев. Празникът следващия четвъртък започва в 12 часа. На площада ще ни посрещне огромен Великденски заек, с който децата ще имат възможност да се забавляват и снимат. Ще има 3 големи яйца за боядисване. Предвидили са състезателни игри с деца и родители, както и игра „Намери яйцето“. За победителите ще има тематични награди.

Деня на храбростта и Българската армия Община Разград ще отбележи на площад „Възраждане“ пред паметника на Свети Георги. Основен организатор на тържеството за Гергьовден е Областният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Честването започва в 11,00 ч. на 6 май.

На 9 май отново ще има събития, насочени най-вече към младите хора, но не само към тях. Тогава ще се случи инициативата на Областния информационен център и Община Разград „Дни на Европа“. След традиционната велообиколка на обекти от европроекти ще има томбола за участниците, а след това ще бъдат наградени и победители в пролетното хигиенизиране, което Община Разград организира. След него – между 16,30 и 17,00 ч. на площада пред Новия театър ще започне и тегленето на томболата от акцията „Бонбони за смет“.

На 11 май отбелязваме една бележите дата от историята на разградската култура. Хор „Железни струни“ към НЧ“Развитие 1869“ чества 120 години от създаването си. Това е една от най-старите хорови формации в страната. На празничния концерт ще бъде възстановено изпълнението на Химна на хор „Железни струни“, музиката за който е написана от композитора на „Велик е нашият войник“ Михаил Шекерджиев.

На 18 май градът ни е домакин на 14-тото издание на Националния фолклорен фестивал „Капанска китка“ за клубове за народни танци. Той се организира от НЧ“Бузлуджа 2010″ гр. Разград,
Танцов клуб „Абритус“ и Община Разград. Фестивалът ще се проведе в Общинския културен център, входът е свободен.

В Община Разград вече започна подготовката и за следващия официален празник – 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той ще започне от площад „Възраждане“, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на учениците на светите братя Кирил и Методий, след което шествие от представители на образователни и културни институции ще потегли към площад „Момина чешма“(Ларго). Там ще бъдат връчени отличията „Никола Икономов“, „Златен Пегас“ и „Отличник на випуска“, а празникът ще завърши с концерт на Николина Чакърдъкова.

Община Разград подготвя и изненада за тазгодишните абитуриенти. Те ще преминат по пътя към мястото на своя първи бал по червена пътека в Градския парк. Ще имат възможност да се снимат и на специално изработена арка с надпис „Випуск 2024“.

Кметът Добрин Добрев благодари на всички общински отдели, предприятия и звена, както и на културните институции, ангажирани с организирането на тези събития.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе