В симулиран съдебен процес десетокласници от Математическата гимназия „осъдиха“ ученик за държане на наркотици и 40-годишен мъж изнудване и разпространение на порнографски материали

Двадесет и осем десетокласници от четири паралелки на Профилираната  природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ участваха в симулиран наказателен съдебен процес, който се проведе в рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Участниците в процеса – съдебен състав, съдебен секретар, прокурори, адвокати, вещи лица, свидетели, подсъдими, пострадала, повереници и родители се подготвяха под вещото ръководство на административния ръководител-председател на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева, съдиите Доротея Иванова и Николай Борисов, заместника на административния ръководител – заместник-районния прокурор на Районна прокуратура – Разград Десимира Недкова и прокурор Зорница Цветкова.

YouTube

Средношколците имаха възможност първо да се запознаят с работата на съдебната охрана, след което умело пресъздадоха цялото съдебно производство образувано срещу две лица, произнесоха осъдителна присъда и изложиха мотивите, с които подсъдимите са признати за виновни.

Наказателният процес бе образуван по внесен от Районна прокуратура – Разград обвинителен акт срещу две лица – 40-годишен мъж, осъждан за измама, и 17-годишен юноша.

Пострадалата – 16-годишна ученичка се запознала в Инстаграм с 40-годишния мъж, който се представял с чужда самоличност – за 21-годишен младеж от заможно семейство. Започнала онлайн комуникация, момичето се влюбило. След получени от нея на 14 февруари цветя и бонбони и настояване в чата от страна на мъжа, тя му изпратила две свои провокативни снимки – по еротично бельо и без бельо. На следващия ден момичето получило съобщение, че в срок до 10 дни трябва да преведе 3 000 лева по банкова сметка, в противен случай снимките й ще бъдат публикувани в профилите на мъжа в Инстаграм и Фейсбук. Междувременно за да покаже, че намерението му за публикуване на снимките е сериозно, той ги изпратил на приятелката на пострадалото момиче.

Пострадалата започнала да мисли от къде да намери необходимата й сума от 3 000 лева. Сближила се с ученик, за когото чула, че заедно с негов приятел разпространяват наркотични вещества в училище. Имала намерение да започне и тя да разпространява, за да спечели нужната й сума пари. На 22 февруари след 5-ия час двамата предполагаеми ученици – наркопласьори се скарала и си разменили удари в двора на училището. След сигнал на тел.112 на място дошли служители на РУ на МВР-Разград и ги задържали. В Районното управление ги обискирали и в раницата на единия намерили 5 грама суха растителна маса, която при тестване реагирала на марихуана. Така било образувано досъдебно производство, проведени били действия по разследването както за извършеното от 40-годишния мъж, така и за деянието на непълнолетния ученик.

За всички тези обстоятелства в съдебната зала бяха разпитани петима свидетели и изслушани 6 вещи лица. След разказите на свидетелите, представянето на експертизите и съдебните прения, съдебният състав се оттегли на тайно съвещание за да подготви и мотивира своята присъда.

След кратка почивка съдът призна 40-годишния подсъдим, който се е представял за 21-годишен, за виновен, за това че на 15.02.2024 г. в град Разград с цел да принуди пострадалото момиче да се разпореди с вещи – пари в размер на 3 000 лева я заплашил с разгласяване на позорящи за нея обстоятелства. Съдът му наложи наказание от 3 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 2 000 лева.

Съдът го призна за виновен и по второто обвинение, че на 20.02.2024 г. в Разград разпространил порнографски материали – 2 броя фотофайлове, които изпратил чрез приложението Инстаграм на приятелката на пострадалата, поради което го осъди на 7 месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 2 000 лв.

В крайна сметка му наложи едно общо наказание в размер на по-тежкото – 3 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 2 000 лева.

Съдът призна и втория подсъдим – непълнолетния 17-годишен ученик за виновен в това, че на 22.02.2024 г. в Разград без надлежно разрешително придобил и държал високорисково наркотично вещество – 5 гр. марихуана на стойност 150 лева като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, поради което го осъди на 7 месеца „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 2 000 лева.  Изпълнението на наказанието отложи за изпитателен срок от 3 години.

Съдебният състав осъди първия подсъдим да заплати на пострадалата ученичка сумата от 5 000 лв. като обезщетение за причинените имуществени вреди и сумата от 5 000 лева като обезщетение за причинените неимуществени вреди в резултат от престъплението ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното плащане на сумата.

След приключване на симулирания съдебен процес административният ръководител – председател на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева поздрави младежите и им връчи удостоверения от Висшия съдебен съвет за активно участие и отлично представяне.

През месец май предстои още един симулиран съдебен процес, този път в него ще участват десетокласници от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе