Пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий започва празничният 24 май, завършва с концерт на Николина Чакърдъкова

Снимка: Антон Анастасов

На площад „Възраждане“ пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий започва в Разград 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Във връзка с придвижването на блоковете от училищата в Разград с кметска заповед е въведена временна организация за безопасност на движението.

Начало на празничната програма в 10,00 ч. в петък дава Химнът „Върви, народе възродени“ в изпълнението на хор „Железни струни“ към НЧ“Развитие 1869“. След него трима от 19-те „Отличници на Випуск 2024“ ще издигнат националния флаг. На площада ще се проведе и ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред паметника на учениците на Светите братя Кирил и Методий.

YouTube

В 10,30 ч. към площад „Момина чешма“(Ларго) по пешеходната зона на бул. „България“ ще потегли празнично шествие.

На площад „Момина чешма“ от 11,00 ч. ще се проведе церемонията по връчване на наградата на името на Никола Икономов. Номинациите са три – на ДТА“Лудогорче“ към Капански ансамбъл-Разград, на поетесата Павлина Стаменова и на спортния експерт Николай Миланов. Предложенията ще бъдат гласувани на сесията на Общинския съвет на 23 май.

На сцената до цветния герб на Разград ще бъдат връчени и още две награди – „Студент на годината“ и „Отличник на випуск 2024“.

След тържествените ритуали започва празничният концерт за жителите и гостите на Разград. Тази година той е на гостуващи изпълнители – Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл.

При лошо врече събитията, насрочени за площад „Момина чешма“, ще се проведат в залата на Общинския културен център(Новия театър).

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе