Гориво за отопление – кратко ръководство

Ако това е първият път, в който ви се налага да купувате гориво за отопление за дома или бизнеса си и търсите информация, запознайте се с това полезно ръководство за гориво за отопление от Dieselor, което ще ви помогне да направите най-правилния избор.

Какво е гориво за отопление

YouTube

Гориво за отопление (или нафта за отопление) се нарича течното гориво, използвано за отоплителни нужди в системи за централно отопление. То бива два вида – газьол и керосин.

  • Газьолът (известен също като червен дизел или 35-секундно масло) е по-тежко гориво, което обикновено е за търговска и селскостопанска употреба. На много места В Европа газьолът е стандартното гориво за отопление на дома.
  • Керосинът (известен също като отоплително или 28-секундно масло) се използва в много домове. Той е по-леко гориво, с по-чисто и по-ефективно изгаряне в сравнение с дизела. Освен това керосинът има по-ниска точка на замръзване, което го прави по-подходящ избор за приложения, които изискват гориво, устойчиво на по-ниски температури, като например отоплителни системи за жилищни сгради в студени климатични условия.

 Как да купя гориво за отопление

Закупуването на нафта за отопление е лесен процес. Въпреки това, поради размера на резервоарите за съхранение и количеството необходимо гориво, тя ще трябва да ви бъде доставена от специализирана компания – доставчик на гориво. Можете да се доверите на фирма Дизелор, която извършва надеждни доставки на дизелово гориво за отопление, придружени с всички необходими документи и осъществени с пълен контрол на качеството и количеството от петролна база до посоченото от вас място.

Какво количество да поръчам

Обикновено домашните резервоари за съхранение побират около 1000 литра, а тези за индустриални нужди могат да са много по-големи. Планирайте поръчките си разумно, за да не се окажете с празен резервоар през зимните месеци. Също така имайте предвид, че повечето доставчици на гориво имат изискване за минимално количество за доставка. При нужда от консултация, обърнете се към компетентния екип на Дизелор.

Кога е най-подходящото време за закупуване

Ако желаете да спестите от разходи за гориво за отопление, направете поръчката си преди студените месеци. Най-общо казано, лятото е много подходящо време за закупуване на нафта за отопление. Също така следете цената на суровия петрол, тъй като цените на горивото за отопление са обвързани с нея.

Колко дизел ми е необходим за една година

Обикновено около 1000 литра гориво е достатъчно за отопление на дома през зимата, а понякога дори за цялата година. Ако се местите в дом със съществуващ котел, най-добре е да попитате настоящите собственици колко дизел изгарят.

За съжаление е невъзможно да се даде точна цифра за необходимото ви количество гориво за отопление, тъй като то зависи от редица фактори, например:

  • размер на дома;
  • колко стаи ще отоплявате;
  • колко топло искате да бъде;
  • колко часа на ден ще се отоплявате;
  • дали ще се отоплявате през цялата година или само през най-студените месеци;
  • колко добре е изолиран домът ви;
  • ефективност на вашия котел.

Въпреки това, за да получите груба представа колко дизелово гориво ще консумира годишно вашият (сравнително добре изолиран) дом, можете да използвате следното просто изчисление:

[kWh годишно потребление на енергия за отопление] ÷ [kWh за литър нафта] = необходими литри на година

Оценката на това колко гориво ви е необходимо за отопление ви позволява да планирате кога да направите следващата си поръчка. Добре е да закупите горивото достатъчно време преди зимния период, когато търсенето е голямо, за да сте сигурни, че резервоарът ви няма да остане празен в нито един момент.

Защо да използвам нафта за отопление

Хиляди домове избират качествено гориво за отопление от Dieselor поради факта, че то гори чисто, ефективно и има добри показатели през зимата. Отоплението с този вид гориво е предпочитано и за офис сгради, хипермаркети, промишлени предприятия, складови помещения, общински сгради, училища и детски градини поради неговата рентабилност и достъпност на пазара.

Какво друго е добре да знам за нафтата за отопление

  • Ако ще съхранявате нафта за отопление на дома си или за промишлени нужди, трябва да се запознаете със съответните законови разпоредби по отношение на специфичните изисквания за съхранение и използване, напр. вид и обем на резервоарите и т.н.
  • Дизелът за отопление има годност от 18 до 24 месеца благодарение на ефективните добавки, с които се смесва при доставката му. Те са предназначени да стимулират горивните и октанови свойства на нафтата за отопление. Дизелор ще препоръча най-подходящите добавки за избраното от вас гориво.
  • Съветваме ви да не използвате нафта с изтекъл срок на годност, защото въпреки че принципно може да се изгори, няма гаранция за нейната ефективност, а и рискувате да се изправите пред скъпоструващ ремонт на вашата отоплителна система.
  • Ако ще заживявате в ново жилище, вида на горивото, от което се нуждаете, се определя от типа на вече инсталираната отоплителна система. Ако котелът (резервоарът) не е етикетиран ясно, се обърнете към специалист, който да ви насочи.

Ако желаете да получите повече информация или търсите сигурен доставчик на гориво за отопление за вашите домашни или бизнес нужди, не се колебайте да се обърнете към Дизелор – компания с дългогодишен опит в бранша, предлагаща качествени горива на конкурентни цени.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе