Как можете лесно да регистрирате търговска марка ™?

Българското патентно ведомство вече дава възможност за регистриране на търговска марка ™ по електронен път. Това безспорно улеснява значително заявителите, тъй като се пести време и не се изисква физическото присъствие на подаващия заявлението в административната сграда на институцията. Разбира се, че има някои правила и изисквания, които е редно да се вземат под внимание с оглед недопускането на груби грешки, които биха върнали заявката за отстраняването на допуснати неточности. Основното, което е необходимо да имате предвид е това, че правото върху марката позволява на нейния притежател да се разпорежда с нея както намери за добре. Може да се изиска дори забрана друг да използва подобен, аналогичен или сходен знак, който се поставя на опаковки на стоки и продукти, които са предназначени за продажба.

Може ли търговския бранд да бъде притежание на няколко лица?

Допускат се от Закона различни варианти за собственост върху марки. Що се отнася именно до това да се вземат под внимание правата на едно или няколко лица върху бранд то всеки, който има такива права има право да се възползва от собствеността в нейния пълен обем. Накратко това идва да покаже, че всеки собственик има съответните права да:

YouTube

  • Притежава;
  • Прехвърля;
  • Да сключва различни лицензионни договори;
  • Да залага;
  • Да представя като обезпечение търговската собственост върху бранда.

Особено тук е, че еднолично няма как да се генерират всички изброени действия. Всъщност същественото в случая е това, че тези права с упражняват съвместно и за всяко извършено такова се изисква съгласието на останалите съпритежатели.

Този тип електронна административна услуга би могла да се използва както от физически така и юридически лица. Дава се възможност и на чужди лица да извършват такъв тип регистриране на марки, но само чрез представителство по индустриална собственост. Както можете да се досетите и тук имат особена роля консултантските фирми, които могат да ви представляват при провеждане и изпълнение на административната услуга. Повече информация тук.

Ограничения и условности

Подаването на електронно заявление за регистриране на търговска марка ™ е на български език. В случай, че заявителя е чуждестранно лице то може да се бъде заявена и услуга на английски език, но изрично условие е заявката да бъде винаги на български. Затова в случая представителството, което можете да използвате с наемането на консултантска фирма се оказва особено полезно. Това е едно от ограниченията, които се отнасят до регистрирането на марки у нас от чужди лица.

При подаване на заявление за регистрация се дължат и съответните такси. Всички тарифи са описани в Тарифата за таксите, които се събират от Патентното ведомство на Република България, които са достъпни в сайта на ведомството. Посъветвайте се консултантите, които ви помагат в процеса относно етапите на заплащане. Обикновено клиентите възлагат и тази услуга на специалистите, тъй като по този начин се избягват пропуски, които се отнасят именно до спазването на сроковете за заплащане на конкретната тарифа. Вижте още за процедурата по регистриране.

Няколко са начините, които се дават като възможности за плащане:

  • По банков път;
  • Чрез публично уеб базирано приложение;
  • Чрез системата на epay.

Преди са се пристъпи към плащане се запознайте с условията и тарифите, които се дължат при заявяване както и поддържане на търговска марка.

Процедура

Самото регистриране на търговска марка ™ преминава през няколко етапа. Регламентираната процедура включва:

  • Подаване на заявка;
  • Датиране на заявката;
  • Проверка за заплатени такси;
  • Формална експертиза, която се извършва в едномесечен срок;
  • Експертиза по същество – извършва се в двумесечен срок от приключването на формалната експертиза;
  • Първа публикация;
  • Регистрация и публикация на регистрираната търговска марка ™.

В сайта на Патентното ведомство има линк към връзка, който дава възможност на потребителите чрез създаване на акаунт в системата да подават и управляват своите заявления и вече регистриране търговски брандове.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе