Заключителен концерт за сезон 2023/2024 на Филхармония „Проф. Д. Ненов“

ТМФЦ-Разград ви кани на Класически заключителен концерт за сезон 2023/2024 на Филхармония „Проф. Д. Ненов“ с гост-диригент: Любомир Александров, гост-солист: Ивайло Данаилов и йонцертмайстор: Божанка Николова.

Любомир Александров е роден в гр. Варна. Занимава се с музика повече от 25 години. Завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – гр. Варна в класа по тромпет на Иван Илиев. След завършване на средното си образование следва в Германия, завършва музикална педагогика в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“  и „Оперно – симфонично дирижиране“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. София, в класа на Проф. Деян Павлов. Взема активно участие в майсторски класове по дирижиране при Маестро  Георги Димитров. Дирижирал е оркестрите на Симфониета  Шумен, Симфонията Враца, Оперетно – симфонично дружество „М-ро Георги Атанасов“ – гр. Пазарджик. Понастоящем е диригент на Представителния духов оркестър към НУИ „Добри Христов“ – гр. Варна.

YouTube

Със солиста на концерта – обоиста Ивайло Данаилов се познават още от ученическите си години, тъй като са възпитаници на едно и също училище – НУИ „Добри Христов“ – гр. Варна. Освен на сцената в Разград имат постоянни съвместни изяви с Представителния духов оркестър на ВМС, също така развиват преподавателска дейност в същото училище.

Диригентът за програмата на концерта:
„Публиката на концерта ни ще има възможността да чуе Увертюрата „Егмонт“ от Лудвиг ван Бетовен, Концерт за обой и оркестър от италианския композитор Алесандро Марчело, както и Петата симфония на Франц Шуберт.

Тази програма избрах поради няколко причини. Първата – след като вече бях поел ангажимента за този концерт, в последствие научих, че той ще бъде финален за сезона. От тази страна реших, че хората в залата – оркестър и публика заслужават да бъде изпълнена творба, от която лъха оптимизъм и настроение. Като акцент и с мисъл не само към настоящия момент, но и с бегъл поглед към предстоящия нов сезон. Симфонията е в тоналност си-бемол мажор. Една изключително жизнерадостна, танцувална творба, в която все още младия австрийски композитор Франц Шуберт отново загатва своето преклонение към предхождащите го Виенски класици. Симфонията е издържана в класически четиричастен цикъл. Първата част е сонатно алегро, което е изградено не върху контрастни теми, а дори напротив – допълващи се слънчеви мелодии, като само в няколко момента се усеща нотка на конфликтност, която бързо отстъпва и се разтваря в жизнерадостното настроение на цялата част. Втората – бавна част е повлияна от творчеството на Моцарт – красива, мелодична, съзерцателна, но и подвижна, тя внася усещане за спокойствие. Втората тема е типично Шубертова , разгръщаща романтичните черти, характерни за неговото творчество. Третата част е менует, като триото е препратка към австрийския танц лендлер, предшестващ валса. Четвъртата част е бърза и танцувална, напомняща за стила на Хайдн – сонатно алегро, монотематично, изградено върху еднотипна танцова тема.

Втората причина да оформя програмата по този начин до голяма степен бе продиктувана от турболентния сезон, който имаше оркестъра. Белязан от трудности, но и от борба и стремеж към по-добро. Увертюрата към трагедията на Волфганг Гьоте – „Егмонт“ носи точно тези черти и настроения в себе си. Изградена върху теми, чието звучене пренася слушателите от отчаянието до решителния стремеж към свобода,  творбата завършва с триумфален призив за всеобща борба. Защото хората могат да бъдат силни тогава, когато са заедно в общите цели и идеали.

Контрастът на вечерта е минорния концерт за обой, който внася нотката на нежност и развълнуваност в иначе светлите и оптимистични нюанси на другите произведения.

Приятно слушане!“

***

Дата: 18.06.2024г. (вторник)

Час: 19:00ч.

Зала: Филхармония

***

Билети:
– онлайн: https://entase.to/vi
– на касата на ОбКЦ
– непосредствено преди събитието – на място, в зала „Филхармония“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе