В Кубрат се проведе информационна среща по проект „И аз мога“

Днес в Кубрат се проведе информационна среща по Проект „И аз мога“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз. Бенефициент на проекта е СНЦ „АБЦ – Кубрат“, а партньор – „Социално предприемачество“ ЕООД.

На срещата присъстваха представители на общинската администрация, социалните служби, Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ), кметове на кметства, както и сдружения на хора с увреждания. Събитието бе открито от председателя на Управителния съвет на СНЦ „Агробизнес център – Кубрат“, г-н Юзджан Алиев, който приветства всички присъстващи и даде началото на дискусията. Ключови моменти и основни цели на проекта бяха представени от експерта Галина Иванова.

YouTube

Проектът „И аз мога“ има за цел да подпомогне 40 лица с трайни увреждания, като повиши тяхната квалификация и ги подготви за успешна реализация на трудовия пазар, било то като наети служители или предприемачи. Основната цел е създаване на предпоставки за повишаване качеството на живот и активно приобщаване на целевата група чрез предоставяне на комплексни мерки, интегрирана подкрепа и осигуряване на достъп до заетост.

Дейностите включват:

  • Осигуряване на индивидуална подкрепа за придобиване на квалификация и умения, включително меки умения, с цел започване на работа.
  • Осигуряване на достъп до качествени и съобразени с индивидуалните потребности здравно-социални услуги.
  • Провеждане на обучения за дигитална компетентност, както и по професиите „Работник в озеленяването“ и „Озеленяване и цветарство“.

За успешното изпълнение на проекта ще бъдат наети:

  • Петима консултанти за трудово посредничество и професионално ориентиране.
  • Осем експерти – мениджъри на случаи.
  • Един психолог.
  • Един приложен специалист – кариерен консултант за хора в неравностойно положение.

Бюджетът на проекта възлиза на 368 457.39 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ. С изпълнението на проекта се очаква преодоляване на проблеми като социално изключване, влошен здравен статус, десоциализация, изключване от трудовия процес, липса на професионални умения и знания, демотивация и недоверие от страна на работодателите към членовете на целевата група.

Проектът ще се изпълнява в продължение на 15 месеца и се очаква да завърши до средата на 2025 година. От екипа на проекта призоваха всички заинтересовани лица да посетят офиса на СНЦ „АБЦ – Кубрат“, който се намира на ул. „Борис І“ No15 в град Кубрат, за повече информация и съдействие.

Проектът „И аз мога“ обещава значителни подобрения в живота на хората с увреждания, предоставяйки им не само нови умения и знания, но и възможности за активно включване в обществото и трудовия пазар.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе