Кметът Добрин Добрев представи на публично обсъждане отчета на Бюджет 2023 г. на Община Разград (ВИДЕО)

Кметът на Община Разград Добрин Добрев представи на публично обсъждане тази вечер годишния отчет за изпълнение на бюджета  и  на сметките за средства от Европейския съюз на Община Разград за 2023 година. Публичното обсъждане се провежда на основание чл. 140, ал. 4 от Закона за публичните финанси, чл. 44, ал. 1 от Наредба № 15 за условията и реда за съставяне на тригодишна бюджетна прогноза за местните дейности и съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет и Наредба № 23 за реда и начина за провеждане на публични обсъждания на Общински съвет Разград.

Като организатор на събитието Председателят на Общински съвет-Разград Галина Георгиева откри публичното обсъждане като характеризира отминалата година като добра от гледна точка на разходваните от общината средства.

YouTube

Кметът Добрин Добрев започна презентацията на отчета с  похвала към общинските служители от направление „Финанси”, които вече успешно са защитили отчета, изготвено е становище от одитиращите органи, в което отчетът е получил заверка и предстои да се внесе на юлската сесия за гласуване от Общинския съвет.

Кметът припомни, че първоначалният обем на Бюджет 2023 г. бе в размер на 90 841 х.лв. В резултат на извършени корекции през годината, актуализираният план към 31.12.2023 г. е в размер на 104 240 х. лв., в т.ч. държавни дейности – 58 876 х.лв. и местни дейности и дофинансиране на държавните дейности – 45 364 х.лв.

Изпълнението на приходната част на бюджета е в размер на 101 229 х.лв. при уточнен план 104 240 х.лв. Процентът на изпълнение е 97,1%.

Общият обем на разходната част на бюджета по отчет е в размер на 88 784 х.лв. при уточнен план 104 240 х.лв. или изпълнението е 85,2% от плана. Повече данни от отчета могат да се видят на интернет страницата на Община Разград в секция „Финансови дейности”.

Кметът Добрин Добрев съобщи, че  капиталовите разходи към 31.12.2023 г. възлизат на 17 726 х.лв., в т.ч. финансирани с целеви субсидии и трансфери – 1 797 х.лв., с  преходен остатък от 2022 г. – 3 497 х.лв., със собствени средства –  629 х.лв., с други източници на финансиране – 3 909 х.лв. и със средства от Европейския съюз и съответното съфинансиране – 7 894 х.лв. Той припомни и някои от важните за общността обекти, за които бяха извършени основен или текущ ремонт, или бе изградена инфраструктура  през 2023 г. Сред тях са:

– основен ремонт на ул.“Ивайло“ в участъка от бул.“Априлско въстание“ до ул.“Юмрукчал“ в град Разград за 942 х.лв.;

– ремонт на бул.“Априлско въстание“ в участъка от ул.“Пета“ до ул.“Перистър“ и на бул.“Странджа“ от ул.“Добруджа“ до ул.“Дунав“ – 151 х.лв.;

– основен ремонт на пешеходен надлез над р. Бели Лом гр.Разград – 89 х.лв.;

– основен ремонт на спортна площадка за ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, СУ „Хр. Ботев“ и Спортно училище –       141 х.лв.;

– текущ ремонт на физкултурен салон към ОУ „Васил Левски“ – 100 х.лв.;

– текущ ремонт в детски градини в с. Гецово, с. Ясеновец, с. Раковски, с. Топчии, с. Дянково и довършителни работи в детски градини в с. Мортагоново и с. Стражец – 74 х.лв.;

– благоустрояване на площада на с. Липник – 16 х.лв.;

– текущ ремонт на паркинги и тротоари в гр. Разград – 333 х.лв.;

– реконструкция на улични водопроводи и сградни отклонения в югозападната част на град Разград – 2 393 х.лв.;

– рехабилитация на Северен градски парк – 735 х.лв.;

– инвестиционен проект за основен ремонт на Дома за стари хора – 34 х.лв.;

– изграждане на съоръжение тип „Солна стая“ в ДГ №11 „Детелина“ – 20 х.лв.;

– изграждане на детски, спортни площадки и зони за отдих в населените места на общината –   36 х.лв.;

– ремонт на алеите в централния парк на с. Гецово – 8 х.лв.;

– изграждане на детска площадка в Северен градски парк, Разград – 37 х. лв.;

– изграждане на площадка за стрийт фитнес в Северен градски парк – 65 х.лв.;

– изграждане на детска площадка за игра на деца от 3 до 12 г. в жк.“Орел“ – 38 х.лв.;

– изграждане на трета клетка на обект „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Разград, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат, Самуил и Цар Калоян“, гр. Разград – 2 750 х.лв.;

– компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци по проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от РСУО Разград“ – 6 586 х.лв.;

– изграждане на канализации в кв.702,703,704,705,706 – 435 х.лв.;

– изграждане на канализация за повърхностни води в с.Дянково – 72 х.лв.

– основен ремонт на Музикална школа „Илия Бърнев“ – 123 х.лв. и РБ „Проф.Боян Пенев“ –  323 х.лв., извършен с финансиране по проект „Енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството в община Разград“ и други.

Въпроси и становища след представянето на годишния отчет имаха кметовете на Благоево Белчо Белчев и на Киченица Юзджан Рамаданов. Г-н Белчев изрази мнение, че значително по-малка част от капиталовите средства в бюджета се отделят за селата в общината. Кметът Добрин Добрев обясни, че голяма част от инвестираните в селата средства се определят като текущи ремонти, а не като капиталови разходи, като припомни, че през миналата година за ремонт на инфраструктура в селата бяха отделени 700 000 лева, закупени бяха техника и нови съдове в сферата на чистотата. Кметът допълни, че през настоящата година капиталовата субсидия са отделени 1 000 000 лева за улични ремонти в селата. Припомни и защитените за тази година средства за обекти, за които през предходните години са подготвяни инвестиционни проекти – 50 милиона по Инвестиционната програма за общините, 20 милиона по Плана за възстановяване и устойчивост.

Съобщи още, че и в Концепцията за интегрирано териториално развитие са заложени  средства за ремонти на междуселски пътища. Кметът увери, че доколкото позволяват възможностите в настоящия мандат ще се заделят собствени средства за селата, а за обектите в общинския център ще се търсят външни източници на финансиране. В отговор на коментар на кмета на Благоево, че има села, които са асфалтирани на 100%, а други имат по-голяма необходимост от подобна инвестиция, Кметът Добрин Добрев заяви, че ще се търси консенсус с кметовете и ще се отстоява позиция пред общинските съветници при определяне на населените места, в които да се влагат повече средства за улични ремонти. Кметът на Киченица Юзджан Рамаданов заяви, че в селото има само една неасфалтирана улица и тя е новосъздадена, затова би преотстъпил предвидени за тази цел средства към подобряване на инфраструктура в други населени места.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе