В ход е полицейската акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

На 29 юни отбелязваме Националния ден на безопасността на движението по пътищата. Датата е избрана целенасочено – преди началото на лятната ваканция за децата и преди множеството пътувания през юли и август. Целта е да се насочи вниманието на обществото към проблемите на безопасното придвижване и необходимостта от спазването на правилата.

Традиционната полицейска акция започва на 15 юни и ще продължи до 31 август. Засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; управление на пътни превозни средства /велосипеди и тротинетки/ по тротоари или пешеходни пътеки.

Настъпващите летни и ваканционни месеци създават предпоставки за възникване на повече произшествия с участие на деца. През периода на предходната лятна ваканция 01.06.2023г. до 31.08.2023г. на територията на ОДМВР – Разград са настъпили общо 12бр. ПТП с пострадали деца. Леко пострадали при тези ПТП са 10 деца, а други 3 са тежко пострадали. Като участници в пътното движение пострадалите деца се категоризират както следва: 5 деца пешеходци /3 леко ранени и 2 тежко ранени деца/; 5 деца пътници в МПС / всички те са леко ранени/; 3 деца водачи /2 леко ранени деца и 1 дете тежко ранено/.  В два от случаите пострадалите деца – водачи  са управлявали велосипеди, а в третия случай детето е управлявало индивидуално електрическо превозно средство /ИЕПС/.

YouTube

За периода от 01.01.2024г. до 31.05.2024г. на територията на ОДМВР – Разград са настъпили общо 3бр. ПТП с участието на деца, при които леко пострадали са 5 деца, а едно дете е тежко пострадало. 5 от пострадалите деца са били пътници в МПС, а едно дете е било водач на велосипед. Основни причини за възникване на тежки катастрофи с деца са движението с превишена скорост, отнемането на предимство и неправилното пресичане на пътното платно.

В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” са планирани заключителни 15-минутни беседи, както и други подходящи формати по пътна безопасност с ученици от 7 – 11 клас. В изнасянето на беседите ще бъдат включени и инспектори от детските педагогически стаи. При възрастовата група 9 – 11 клас ще се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства. Задължително ще се разясняват административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства и индивидуални електрически превозни средства от непълнолетни.

–        Констатира се управлението на ИЕПС от деца, под 14г. възраст по уличните платна и без каски, което е нарушение на чл.80а, ал.1, т.5 от ЗДвП и чл80, ал.3 от ЗДвП. В тази връзка следва да се отбележи, че съгласно чл.26, ал.3 от ЗАНН за административни нарушения, извършени от малолетни, непълнолетни на възраст от 14 до 16 години и поставени под пълно запрещение, отговарят съответно родителите, попечителите или настойниците, които съзнателно са допуснали извършването им;

–        Констатира се управлението на велосипеди от страна на деца под 12г. възраст без придружител, което  е нарушение на чл.164, ал.2 от ЗДвП, като за това отново носят отговорност родителите и/или настойниците на децата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе