Фатме Шабан е първата шампионка на България по плажна борба за жени

На 28 юни в гр. Несебър, базата на Национална Спортна Академия „Васил Левски“ се проведе първото републиканско първенство по плажна борба за всички възрасти. В надпреварата взеха участие над 100 участника от над 19 клуба от страната. Лудогорието отново бе представен основно от СК по борба „Лютфи Ахмедов“ гр. Разград със солидно присъствие в повечето възрасти, ръководени от треньора Халил Мусов и изпълнителния директор на клуба Ремзи Осман.

Фатме Шабан не спира да пише история в Разградския спорт, вече и в неолимпийски спортове. В категория до 60кг стана първата шампионка на България при жените в този спорт, който е много по различен от олимпийската борба, а първият шампион при мъжете стана олимпийския медалист и световен шампион Радослав Великов. Припомняме че именно тя има първо участие и на Световните серии по плажна борба където се класира на 6то място. Фатме продължава в същото време да се готви и за световно първенство У23 гр. Тирана, Албания в категория до 59 кг където е титуляр.

YouTube

Филиз Кямил, която е и ученичка на Спортно училище гр. Разград във възраст У17 също стана шампионка на България в категория до 60кг след като направи три убедителни победи. Кадетите във възраст У17 направиха много добър дебют, като Стефан Пенев в тежка категория остана на косъм от медалите и е 4ти, а състезателите Юксел Шабан и Николай Цачев след контузия останаха с по една победа и 5ти места. При отборното класиране СК по борба „Лютфи Ахмедов“ станаха първи при момичетата  У17 и при жените.

По време на шампионата се състоя и семинар-изпит състоящ се от теоретични тестове по правила, ситуации и практика  за съдии по плажна борба. Дениз Хамид бе представител от Лудогорието, който успешно издържа изпитанието и вече е съдия и по плажна борба, а от скоро и  международен съдия по олимпийска борба, треньор на женския тим на СК по Борба „Лютфи Ахмедов“ гр. Разград. Успешно издържаха и други двама наши съдии Кемал Софта и Кенан Ашим.

„Плажната борба е много по-различна от олимпийската и в чужбина отдавна се подготвят целенасочено, имат и отделни отбори в тази нова дисциплина, която е под шапката на Международната федерация по Борба – коментира Димитър Чифудов, съдия олимпийска категория и главен организатор на шампионата съвместно с Българска Федерация по Борба. В Азербайджан, например, построиха специална зала, където се подготвят целогодишно, а в Щатите сключиха договор с университети и също тренират 12 месеца в годината без прекъсване. Сериозно внимание отделят още Турция, Румъния, Гърция, Мексико, Аржентина и много още, които редовно участват на Световните серии по плажна борба“.

След две години плажната борба ще направи дебют на младежките олимпийски игри в Дакар през октомври. Тогава тя ще замени класическия стил, а свободният и жените остават. тенденцията на световната федерация е тази нова дисциплина, че ще влезе и в програмата на  следващите олимпийските игри. По-късно този месец Румъния ще бъде домакин на европейско първенство за У15, У17 и У20. Седмица по-късно, отново Тимишоара, Румъния ще посрещне и Световните серии за мъже и жени. Тази година предстои и световно първенство за У17 и У20 в Екатерини,  Гърция през месец септември.

Разград винаги се гордяла и със своите успехи и при неолимпийските спортове, като Музаффер Хамид европейски шампион по сумо, многобройните медалисти от европа и света на СК „Гладиатор“ културизъм, а вече и по плажна борба.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе