Летен подкрепящ форум проведе кубратският секретар с комисията на Кърджали

По покана на комисията по превенция от областния град Кърджали, кубратският секретар  д-р Надие Карагьозова гостува с две теми, свързани с провеждане на ефикасна корекционно-оздравителната работа при  деца с конфликт със закона.  В двудневния обучителен семинар,  проведен в периода 29 юни – 1 юли в комплекс „Ягнево“ в полите на Родопа планина, община Бенковски, участниците се запознаха по атрактивен и интерактивен начин с разработките на д-р Карагьозова – „Общественият възпитател-емоционална подкрепа на деца в конфликт със закона“ и „Позитивна комуникационна култура“.

Присъстващите – секретарят на кърджалийската комисия Даниела Стефанова, обществени възпитатели, сред които педагогически съветници, психолози, учители и експерти по наркотични вещества, отвориха широка дискусия, в която ясно се очертаха не само  проблемните зони в осъществяване на специфичната подкрепяща дейност, но  бяха и разгледани добрите практики, които дават обнадеждаващи резултати в срещите с деца, отклонили се от общоприетите норми на поведение.

YouTube

По интересен, забавен и развлекателен начин кубратският секретар запозна участниците  с основните акценти в индивидуално-оздравителната работа с деца, които имат емоционални дефицити и получиха възможност да изкажат мнение и да споделят лични преживявания от тяхната практика и срещи с такива деца. Казусите, подготвени от д-р Карагьозова, бяха посрещната с одобрение, които се превърнаха в интелектуално предизвикателство към цялата аудитория от типа  „да излезем от границите на познатото“, да влезем в „обувките на другия“ и „да видим още една гледна точка“.

Оживената дискусия, в която се включи всеки един от участниците, съчета по прекрасен начин теория и практика, познато и непознато, старо и ново, и всеки се убеди, че независимо от това колко добре е позната работата, човек винаги има какво да надгради, да сподели, да предаде, да научи и да се убеди, че сътрудничеството между отделни звена от обществения сектор, работещи с деца, трябва да се ръководят от ценности, които поставят благополучието на детето на фокус.

Друг важен момент, който единодушно беше подкрепен, е свързан с  този на родителския фактор, който според участниците трябва да бъде основен партньор, когато става дума за детето, подставен под надзор на обществен възпитател, защото независимо колко добър е един специалист, ако липсва родителската помощ и разбиране,  или  се неглижира от негова страна,  то тогава  резултатите не биха били сред желаните.

Заглавието на една от лекциите „Формиране на качествени взаимоотношения-ключ за образуване на подкрепяща среда“ стана и  послание на форума, излъчен единодушно от всички.

Гости и слушатели на форума бяха  още секретарят на МКБППМН-Ардино Мехрибан Ардалиева и Елиф Исмаилова – новоназначен обществен възпитал,  които  с интерес и желание споделиха форума.

В края на срещата в знак на благодарност към домакините, кубратският секретар връчи грамота „Ползотворно сътрудничество“, връчи сертификат за специално участие на всеки участник и подари наръчника „Малки стъпки-големи ползи“. На свой ред домакините подариха на д-р Карагьозова примерни брошури от техни кампании, тефтер,  екологична торба и флаш-памет с лого на кърджалийската комисия.

Летният подкрепящ форум постигна няколко цели – изпълни задача от плана на кърджалийската комисия – „обучение и повишаване квалификацията на обществените възпитатели“, приемственост между стари и нови членове,  споделяне на добри практики и свежи идеи, както и привличане на нови партньори.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе