Днес започват Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции занаяти

Официалното откриване на 22-рото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти е от 18,30 ч. днес на площад „Независимост” пред Общинския културен център(Новия театър). Фестивалът се организира от Община Разград и е с престижния статут „Международен Фестивал на CIOFF“,

Голяма част от щандовете на занаятчиите и производителите на мляко, млечни и други хранителни продукти бяха подредени в централната градска част на Разград още в съботния ден и днес работят от сутринта.

YouTube

110 са занаятчиите, чиито произведения са подредени по щандовете в централната част на града. Сред занаятите са: художествена обработка на дърво, обработка на тъкани, изработка на накити, художествено леене, керамика, плетива, дърворезба, плъстене, декупаж и декорация, изработка на национални кукли, изработка на национални костюми, иконопис, моделиране на кукли от пясък, изработка на декоративни свещи и сапуни и много други. Занаятчиите са от всички краища на страната: Хасково, Стара Загора, Троян, Елхово, Бургас, Варна, Казанлък, Русе, Габрово, Сливен, Разград и други.

На търговските щандове представят своя продукция и 12 производители на мляко и млечни продукти, те са от: Левски, с. Бачково, с. Врабево-Троянско, с. Костелово-Врачанско, с. Бачково-Пловдивско, София, Кубрат, Езерче, Осенец, Дряновец, Стражец и Гецово. Мандрите ще участват в конкурс за най-добър производител на млечни продукти под надслов „Баш Майстор“. Продуктите, които са произвели, ще се оценяват от професионално жури, но ще има и награда на публиката. Днес на Фейсбук страницата на Община Разград ще бъдат качени снимки на всички производители с кратка информация. Любимият на публиката производител ще бъде определен според броя харесвания и ще бъде обявен на третия ден от Панаира, по време на откритата сцена „Талантите на Лудогорието“. Щандове имат и 29 производители на други хранителни продукти:  месни продукти, мед и пчелни продукти, тахан халва, ядки, сушени плодове, подправки, конфитюри, лютеници, разядки, ябълков оцет, биошафран и други. Продават се и билкови масла и козметика, както и зеолит.

Както на всички организирани през последните години от Община Разград събития се предоставя безплатно площ за представяне на каузите на няколко благотворителни организации и сдружения. Тази година това са: Сдружение „Жанета“, Център „Подай ръка“, Сдружение „Диабет“, каузите „Заедно за Ачо“, „Приятели на Антония Марчева“.

Първото събитие от Панаира след официалното му откриване е избор на Кралица на Панаира на киселото мляко. Конкурсът започва в 19,00 ч. днес на площад „Независимост“. Изборът е между танцьорки от съставите, които ще се изявяват във вечерните концерти. Победителката и двете подгласнички повеждат дефилето на танцовите състави във всяка от трите вечери към площад „Момина чешма“.

На сцена „Ларго“ тази вечер от 20,30 ч. ще видим изпълнения на: ДТА“Лудогорче“, СФ“Лудогорска младост“, Капански ансамбъл, състави от Турция, Уругвай и Грузия. При лошо време концертът ще се проведе в залата на Общински културен център(Новия театър).

Във връзка с организацията на Панаира с кметска заповед в този район е въведена временна организация на движението. Таксиметровата пиаца от 17 до 24 юли е изместена пред Дома на услугите. Заради вечерните дефилета на танцовите състави се въвежда и временно преустановяване на движението за 1 час по ул. „Св.св. Кирил и Методий“ – от кръстовището с бул. „България“ до южното платно на ул. „Бели Лом“, по  ул. „Цар Асен“ от кръстовището с бул. „България“ и по бул. „България” от кръстовището на ул. „Княз Дондуков“ до началото на пешеходната зона.

Posted by Община Разград on Saturday, July 20, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе