С прекрасен концерт пред пълен площад завърши вторият ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти

Наситената програма на фестивалния ден започна с работилницата „Първи стъпки в занаята” в Етнографския музей. В нея над 50 деца получиха първи уроци по три интересни занаята. Как са плъсти вълна ги учи Донка Иванова от Раковски, на везбарство – Детелина Дачева от Разград, а как се тъче на стан – „Живото човешко съкровище” Николинка Ангелова от Гецово.

Три от гостуващите фолклорни състави и трите официални делегации имаха днес срещи с ръководството на Община Разград.

YouTube

На 22 юли бе подписано Споразумение за партньорство и сътрудничество между побратимени градове между Кметовете на Община Разград Добрин Добрев и на Кметство Стаучени, Община Кишинев, Република Молдова Александр Ворнику. То е безсрочно и регламентира отношенията между двете общини в различни сфери: култура, икономика, социални дейности и други.

Делегации от двама от по-дългогодишните побратими на Разград също посетиха в понеделник Община Разград и се срещнаха с Кмета Добрин Добрев и екипа му: заместник-кметовете Полина Иванова, Зорница Евгениева и Елка Неделчева, секретаря на Община Разград Нели Добрева и председателя на Общинския съвет Галина Георгиева. Делегацията от Авджълар се води от заместник-кмета Мехмед Данаджъ, в нея влизат: общинският съветник Ферди Камбероглу,  Гамзе Бирсьоз – организатор на културно-масови събития, Хюлия Алтън – експерт международни връзки, Есма Йозкан – технически сътрудник на заместник-кмета. Заместник-кметът Мехмед Данаджъ заяви, че е много доволен от посрещането в Разград и при първа възможност ще отправи покана към представители на Община Разград да посетят подобно събитие в Авджълар.  Представителите на двете общини обсъдиха възможности за реализация на общи проекти, обмениха и практики и идеи за работата на местното самоуправление в сферата на обществените поръчки, на общинските предприятия и други. Г-н Данаджъ разказа, че след земетресенията в Турция в момента в Авджълар се извършва премахване на стари сгради и изграждане на нови, като различни ангажименти имат общината, държавата и частните инвеститори.  Той разказа и за структурата на местната администрация в Турция. Според нея в общини с население над 400 000 човека, каквато е Авджълар с 450 000 души, кметът може да си назначи до 8 заместници, а в по-малките общини – до 5 заместници.   Гостите от Турция имаха въпроси и за футболния шампион „Лудогорец”, като заявиха, че развитието на отбора е много важно както за Разград, така и за България.

Заедно с останалите две официални делегации и заместник-кмета Полина Иванова с любезното съдействие на ръководството на клуба те имаха възможност да посетят базата на „Лудогорец”, както и стадион „Хювефарма Арена” и останаха силно впечатлени.

Тричленната делегация от румънския град-побратим на Разград Кълъраш се води от Йонут Саву – директор Публична администрация, в нея участват: Флориан Зика – директор на Техническия департамент и Стелиян Алдеа – местен съветник. С тях ръководството на Община Разград обсъди реализацията на проекти в двете общини. В Кълъраш в момента стартират проект за 20 електрически автомобила за администрацията, разработват и проекти за зарядни станции. Сред проблемите, пред които е изправена румънската местна власт, е недостигът на работна ръка.

В следобедните часове представители на три от фолклорните състави, участващи във вечерните концерти, също се срещнаха с представители на ръководството на Община Разград.

Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Елка Неделчева се срещнаха с танцова трупа „Звездите на Авджълар” с ръководител Месут Гюлшен.  Младежите от състава споделиха, че много им харесва Разград, защото хората са любезни и приветливи, а в града има много зеленина. Част от танцьорите в предходни години са посещавали Разград, а за други 22-рият Панаир на киселото мляко бе повод за първа визита.

В „Балет фолклорико дел Норте“ –  Хуарес, щат Чиуауа, Мексико, с ръководител Етна Делгадо също имаше танцьори, които са посещавали Разград в предходни издания на Панаира. Те помнеха и как се прави таратор, което по-късно през деня доказаха с участието си в забавното състезание на тази тема. С тях се срещнаха Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева.

Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Елка Неделчева посрещнаха в Община Разград представители на Културна асоциация „Уеуику уехали“ от град Дили, Тимор Лесте с ръководители Крис Рамос и Тото Перегрино. Тимор Лесте е първата нова независима страна за XXI век – от 2002 г. Говорим език е португалски. Гостуващите танцьори разказаха за своята родина с любимите занимания в спорта и културата за местните хора там.

Петчленни отбори от четири от чуждестранните състави участваха в забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор” привечер.  Според регламента участниците „пазаруват” продукти за приготвяне на таратор, бягайки  край фонтана пред Новия театър, а накрая всички заедно приготвят студената супа. И петте отбора получиха награди за представянето. Диплом за приготвянето на най-артистичен и творчески подход при приготвянето на таратор получи тимът от Тимор Лесте, диплом за най-нежен дояч на крава – Румъния, диплом за вегетариански таратор без отрязани пръсти – Турция, най-сръчни готвачи – Мексико, най-бърз отбор – ДТШ”Хорце” при ЦПЛР ЦРД. Всички отбори получиха по една българска диня и тениски с логото на Панаира.

И във втория ден времето опита да прекъсне празника на разградчани и техните гости. Веднага сред обявяването на резултатите от забавното състезание-щафета, задуха силен вятър и заваля. Участници и публика се скриха под козирката на ОКЦ, където спонтанно танцьорите се включиха в общи танци. За разлика от първия ден обаче облаците бързо се разсеяха и дефилето на съставите премина благополучно и очаквано по пешеходната зона, аплодирано от публиката на Панаира.

В концерта на сцена „Ларго” участваха: Средношколска танцова формация при НЧ”Напредък”1901” с ръководители Илонка Занкова и Илиян Илиев, фолклорните изпълнители: Мартина Матева, Фатме Топчева, Йолина Петрова и Ренета Петрова, те са от Музикална школа „Илия Бърнев” при НЧ”Развитие 1869”  с вокален педагог Детелина Тодорова, танцова трупа „Звездите на Авджълар” с ръководител Месут Гюлшен, Ансамбъл за деца и младежи „Романсул” от Културна асоциация „Уеуику уехали“ от град Дили, Тимор Лесте с ръководители Крис Рамос и Тото Перегрино., „Балет фолклорико дел Норте“ –  Хуарес, щат Чиуауа, Мексико, с ръководител Етна Делгадо.

Днес е третият, последен, ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. И през него в централната градска част ще са отворени щандовете на 110 занаятчии, 11 производители на мляко и млечни продукти, 29 производители на други хранителни продукти. В 9,30 ч. до 11,00 ч. в градинката пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров” ще се проведе детски пленер по рисуване на тела „Панаир на киселото мляко”. В 18,30 ч. започва откритата сцена „Талантите на Лудогорието”, по време на която ще бъдат обявени призьорите в конкурса за най-добър производител на млечни продукти „Баш Майстор”. В 20,00 ч. започва дефилето на танцовите състави, участващи във вечерния концерт от 20,30 ч. на сцена „Ларго”: ДГШ”Хорце”, Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД, формации от Турция, Румъния, Кипър, Китай и на Фолклорен ансамбъл „Тракия”. Панаирът завършва с празнична заря.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе