С атрактивен концерт, заря и многонационално хоро завърши 22-рото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти

22-рото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти завърши с атрактивен концерт, заря и хоро на площада, на което се хванаха танцьори от 5 държави. Завърши и с обещание от Кмета на Община Разград Добрин Добрев за още по-прекрасни емоции на 23-тото издание на събитието, което градоначалникът нарече „визитката картичка на Разград пред света”.

YouTube

Третият, последен, ден от Панаира започна с едно от събитията, организирани за децата на Разград – детският пленер за рисунка „Панаир на киселото мляко”. Оказа се обаче, че не е само за децата на Разград, а за децата на света. Освен малки художници от Разград и други български градове в пленера участваха и деца от САЩ и Англия. Общо 56 творци въплътиха върху белия лист своята представа за Панаира на киселото мляко. Повечето нарисуваха Кралицата на киселото мляко, танцьорите от вечерните концерти, киселото мляко по щандовете, а сред най-оригиналните сюжети от детска рисунка бе присъствието на футболиста Лео Меси на разградския Панаир. Най-малкият художник, който участва в пленера, бе двегодишният Борис, а най-големият – на 17 години. Пастелите, с които рисуваха, останаха за тях, за да продължат с творческите си идеи. Всяко от децата бе снимано с рисунката си, фотографиите ще се публикуват на Фейсбук страницата на ЦПЛР Център за работа с деца, – обясни ръководителят на Школата по изобразително изкуство към ЦРД Цветомира Петрова. Пленерът бе открит от началника на отдел „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Разград Катерина Ганева, в края му тя връчи на децата грамотите за участие, както и подаръкът-изненада – по едно захарно петле за всеки малък художник.

В следобедните часове се проведоха срещите на три от фолклорните състави с ръководството на Община Разград.

Заместник-кметът Елка Неделчева се приветства в Разград танцьорите от Ансамбъл за деца и младежи „Романсул”-Гюргево, Румъния. Те участваха и в трите вечерни концерти от Панаира. Техните мениджъри Петра и Стефания Мога и ръководителите Кармен и Върджил Петанка разказаха за работата си с младите хора от състава за съхраняване на традициите на северната ни съседка. Споделиха и чудесните си впечатления от Разград и посрещането тук.

Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Полина Иванова се срещнаха с Младежка танцова трупа към Театралната акaдемия на Шанхай, Китай  с арт директор 81-годиштния Гу Минг Ленг и хореографи Шао и Хъ Ли Я. Те споделиха, че са за пръв път в България, съставът обаче има богат опит от международни турнета, както и от мащабни събития, трупата е участвала на церемонията по откриването на Олимпиадата в Пекин през 2008 г. Далечните гости на Разград бяха много впечатлени от капанското кисело мляко, за което г-н Добрев им разказа и чиято гъстота демонстрира, като обърна глиненото гърне, в което бе млякото.

Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Зорница Евгениева се срещнаха с представителите на Асоциация за фолклор към младежки център, Никозия, Северен Кипър. Танцьорите и техният ръководител Салихе Дюшемдже разказаха, че са идвали в България 7-8 пъти, но за пръв път са в Разград. Характеризираха гради като спокоен, споделиха, че биха искали да останат по-дълго, за да го опознаят. Гостите от Кипър отправиха покана разградска фолклорна група да посети тяхната родина за Деня на Детето или друг празник.

19 танцови и певчески формации от: Разград, Попово, Цар Калоян, Гецово и Дряновец участваха в откритата сцена „Талантите на Лудогорието” пред Общинския културен център. Те представиха танцовото и певческо изкуство, наследено от дедите ни. Между техните изпълнения бе проведено и награждаването от конкурса за най-добър производител на млечни продукти „Баш майсторът”. За „Любимец на публиката” в онлайн анкета бе обявена ферма „Белинташ” от асеновградското село Бачково с 373 гласа от общо 1254 гласа в онлайн гласуването. Останалите награди бяха определени от жури с председател Руско Дянков от Дирекция „Безопасност на храните”-Разград към БАБХ, тя посети щандовете на участниците без да се афишира и оцени както качеството на продуктите, така и отношението към клиентите. Приз за най-добър производител на млечни продукти получи Mezence.bg от Софи; Мандра „Мери” от Езерче е победител в категория „Най-добро традиционно сирене”. Ферма „Капанци” от Осенец е с награда „Най-иновативен млечен продукт”. „Спект”ЕООД от врачанското село Костелево получи награда за най-атрактивна презентация на продукти. Ферма „Мони-Ен” от троянското село Врабево е с приз „Автентичен продукт със съвременна визия”. Диян Добрев от Осенец бе обявен за най-добър производител на автентичен продукт. Радка Петкова от село Киченица получи приз „Най-добър продукт с домашен вкус”, а Станка Варчева от Дряновец – „Най-добър традиционен вкус”. Наградата за най-гъсто мляко спечели НЧ”Просвета 1883”-Гецово.

Концертът на малките и големи танцьори и певци от откритата сцена събра много почитатели, с интерес като публика в него се включиха и част от участниците във вечерните концерти, които на същия площад „Независимост” се събраха, за да тръгнат с дефиле към сцена „Ларго” на площад „Момина чешма”.

Там атрактивният концерт събра много аплодисменти от публиката, отново изпълнила площада. Той започна и завърши с български фолклор. Откриха го танцьорите от Танцова работилница „Елбетица” от ДТШ”Хорце” към ЦПЛР ЦРД, а финалът бе на Държавен фолклорен ансамбъл „Тракия”-Пловдив, в който също има двама танцьори от Разград. Между техните изпълнения видяхме и колоритните изпълнения на: Асоциация за фолклор към младежки център, Никозия, Северен Кипър; Ансамбъл за деца и младежи „Романсул”-Гюргево, Румъния. Младежка танцова трупа към Театралната акaдемия на Шанхай, Китай  и „Звездите на Авджълар” от Турция. Ръководителите на всички състави получиха грамоти за участието си в Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и занаяти. Връчи им ги Кметът на Община Разград Добрин Добрев, след което закри 22-рото издание на Панаира. „Това издание на Панаира направи така, че Разград да отвори своите врати пред света, на нашите площади се изявиха състави от много държави, улиците на Разград се изпълниха с колорита на мероприятията от панаирната програма” – каза г-н Добрев. Той излази своята благодарност към екипа, направил организацията на мащабното събитие и ги прикани да се качат на сцената.  „Това мероприятие нямаше да е факт, ако не беше трудът на екипа на община Разград, на всички отдели, които имаха задача да организират Панаира, както и звената към общината, общинските предприятия и всички партньори.” – каза г-н Добрев. Специални благодарности той отправи и към младите хора – доброволци, които взеха дейно участие, като придружаваха фолклорните състави и направиха така, че те да се чувстват добре в Разград.

Кметът Добрин Добрев благодари и на всички над 100 занаятчии и производители на млечни и други хранителни продукти, които гласуваха доверие на Разград, за да представят своята продукция, покани ги и догодина да дойдат за 23-тото издание на Панаира. Г-н Добрев благодари и на публиката. „Показахте още един път гостоприемството на нашия красив край, на нашия Разград. Отворихте сърцата си, бяхте дейни участници в поредната 22-ва страница от летописа на нашия прекрасен фестивал, който се случи само заради вас – за да можете да отнесете частица от духа на фестивала, за да може да се почувствате още един път горди, че сте българи, горди с нашия фолклор и да може да покажете добротата на разградчани пред представителите на толкова държави. Убеден съм, че тези емоции, които преживяхме през тези 3 дни, ще ни дадат достатъчно енергия и заряд да изчакаме още 365 дни до 23-тото. Обещаваме да направим всичко необходимо то да е още по-красиво и да донесе още прекрасни емоции. Със закриването на 22-рия фестивал започваме обратното броене до 23-тото издание на този прекрасен фестивал, който всички носим в сърцата си.” – завърши г-н Добрев.

Пищна заря последва думите му, а след нея на българско хоро се хванаха както разградчани, така и танцьорите от гостуващите състави.

Posted by Община Разград on Tuesday, July 23, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе