Експертите на РИОСВ провериха заустванията в река Бели Лом

Експертите на РИОСВ – Русе провериха заустванията на промишлените обекти в река Бели Лом в района на Разград през юли. Поводът са постъпили сигнали от жители на града за усещане на неприятни миризми в кварталите „Орел“ и „Водна централа“.

Водите на реката при моста на с. Гецово са били бистри, без отлагания на утайки по брега и миризма. На входа на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води – Разград (ГПСОВ) е усетена миризма, характерна за битовофекални отпадъчни води. Радиалният утаител на станцията, който дефектира миналата година, за което операторът беше санкциониран, е в експлоатационна изправност, без видимо налично увличане на утайка. Заустените пречистени отпадъчни води от ГПСОВ – Разград са били бистри, като по дъното и брега на река са липсвали отлагания.

YouTube

При заустванията на отпадъчните води на „Биовет“ АД – клон Разград и на „АДМ Разград“ АД в реката не са установи миризма и цвят, при нормален дебит. Потокът отпадъчни води на „АДМ Разград“ АД, който постъпва на входа на Градска пречиствателна станция е бил със сив цвят. Тези води постъпват за пречистване в станцията и след това се заустват в реката.

При проверката не е извършено пробонабиране. Потърсена е информация от община Разград относно сигналите за миризми, от където са предположили, че в периода на регистрирането им е извършвано наторяване с птича тор на земеделски земи, в южните части на Разград, която е често прилагана добра земеделска практика, поради високата концентрация на предприятия за интензивно отглеждане на пилета в региона.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе