Десислава Маринова от Разград издаде първия си роман „Фестивал на любовта“

Преди дни излезе от печат първият роман на Десислава Маринова. Тя е родом от Разград, по настоящем живее в София. В тази връзка, ние от Razgrad News се свързахме с нея, за да зададем няколко въпроса свързани с нея и новоиздадената книга. Какво сподели тя за нас, може да прочетете в следващите редове.

Представете се с няколко думи пред нашите читатели?

YouTube

Казвам се Десислава Маринова – съпруга, майка на две невероятни деца и човек с неизчерпаем творчески дух. Родом съм от Разград, но вече 20 години живея в София. Обичам да се впускам в различни приключения и да ги превръщам в незабравими истории. По професия съм историк и икономист, но сърцето ми винаги е копнеело за изразяване на креативността ми. Страстта ми към писането е част от мен, но дълго време не бях имала възможност или време да се посветя на нея напълно. Сега се стремя да съчетавам професионалните си умения с личните си увлечения, като се потапям в света на литературата и новите приключения, които животът ми предлага. Смятам, че всяко ново начинание обогатява живота ми и го прави още по-вълнуващ и интересен.

Какво ви отвори към това, за да започнете да пишете?

Моето вдъхновение идва от пътуванията, които предприемаме със семейството ми. Обичам да наблюдавам всичко около мен и реших да си водя дневник, за да запазя детайлите и впечатленията си от местата и хората, които срещам. Постепенно тези спомени се превърнаха в кратки разкази, в които реалността и фантазията се преплитат.

Ще ни запознаете ли с дебютния ви роман “Фестивал на любовта”?

„Фестивал на любовта“ разказва историята на Даяна Ангелова, 29-годишна писателка, която е изпаднала в творчески застой след успеха на първия си роман „Любов в Рим“. Вдъхновението й идва, когато среща харизматичния професор по психология Никола Караиванов, когото решава да превърне в главен герой на новия си роман „Стъпки в пясъка“.

В този роман, Карим, млад килимар, тръгва да продава килимите си в града, но е ограбен и пристига без храна, пари и стока. Намира подслон при стар приятел на баща си, който го приема за чирак. Там среща Тамазир и двамата преминават през много приключения и изпитания, откривайки не само скритото съкровище, но и истинската любов.

За създаването на романа сте получила вдъхновение от пътуването ви до Йордания, ще ни разкажете ли повече?

Пътуването ми до Йордания беше истинска буря от емоции. Вълнението, страхът, смехът, адреналинът и романтиката се преплетоха в едно незабравимо преживяване. Посещението на Петра, едно от новите седем чудеса на света, беше сбъдната мечта. Наехме камили и преминахме през древния път на гърба им.

Тук идва смешната част: наехме четири камили и ни разделиха – аз и синът ми бяхме на две завързани една зад друга, а дъщеря ми и мъжът ми – на другите две. Всеки малък керван имаше свой водач камилар. Нашият камилар, едно малко момче на около 10 години, явно реши да се забавлява, като удряше камилата ми с пръчка. Камилата се уплаши от ударите и изведнъж хукна напред в галоп. Аз почти се разплаках от страх, опитвайки се да се държа здраво за седлото, с очи широко ококорени от изумление и ужас. Виках и треперех, защото, честно казано, падайки от камила с такава скорост, си е истинско изпитание!

Междувременно, нашият керван мина по пътя с невероятна скорост и стигнахме до Съкровищницата доста преди мъжа ми и дъщеря ми, които се разхождаха бавно и спокойно, наслаждавайки се на гледката. Не мога да ви опиша как слязох от камилата – треперех като лист и трябваше да седна на земята, за да си почина и да нормализирам адреналина. Със сигурност това приключение остана с нас и добави допълнителна доза забавление към нашето пътуване!

След камилската одисея пристигнахме в пустинята Уади Рум. Нашето приключение започна от бедуинския лагер „Али Баба“ в началото на пустинята. Там ни взеха с джипове-сафари и с голяма скорост ни поведоха през дюните. Всичко наоколо се тресеше, косите ни се вееха във въздуха, а аз едвам държах телефона си, за да снимам.

След този зареждащ тур се настанихме в палатки в лагера. По пътя спряхме да разгледаме древни петроглифи – скални рисунки на хора и животни, които вдъхновиха част от романа ми. Вечерта се събрахме около огнището в центъра на лагера, наслаждавайки се на традиционен чай и кафе с кардамон. Подземното барбекю и традиционният мансаф бяха приятна изненада.

В пустинята, сред величествените дюни и древни скали, усетих как магията и романтиката на мястото проникват дълбоко в сърцето ми. Вечерта, когато погледнах към небето, то беше обсипано със звезди, толкова многобройни, че човешкото око не успяваше да ги обхване. В мрака, под този безкраен небесен купол, двойки насядали около огъня водеха тихи разговори.

Спокойствието на пустинята беше толкова дълбоко, че почти усещах как мога да пипна тишината. Беше толкова тихо, че ушите ми ме боляха от липсата на шум – истинска тишина, която предизвиква размишления и чувства. Тази вълшебна и уединена атмосфера вдъхнови любовната история между Карим и Тамазирт.

Какви очаквания имате от първата ви книга?

От първата си книга очаквам да създам истинска връзка с читателите, като ги потопя в магията на събитията и героите, които съм създала. Ако „Фестивал на любовта“ предизвика усмивка, размисъл или дълбока емоция, ще се чувствам, че съм постигнала всичко, което съм целяла.

В същото време очаквам и ценна обратна връзка, която да ми помогне да се усъвършенствам и да продължа да се развивам като писател. Всеки коментар и впечатление ще бъдат важна част от пътя ми към създаването на още по-вълнуващи и интересни истории.

Имате ли други публикувани творби? (тук може да се споемнат материалите, пускани при нас).

Първоначалните ми опити за писане са вдъхновени от нашите пътешествия, не само в Йордания, но и в Шотландия. Въпреки че всички шотландци се оплакваха от лошото време, за мен то се оказа портал към истинската магия. Участвахме в търсене на легендарното чудовище Неси и посетихме параклиса Рослин, изпълнен със символи на ангели, рицари и музикални кубове. Тези преживявания бяха основата на моите първи писателски опити, които публикувах на страницата си във Facebook.

Освен това, във вестник „Разград Нюз“ са публикувани няколко мои разкази: „Проклятието на петък 13-ти: Последната битка на тамплиерите“, „Празнична приказка“ и „Духове в шотландските замъци: нощ в замъка Далхаузи“.

Какви са бъдещите ви творчески планове?

Бъдещите ми творчески планове включват няколко вълнуващи проекта. В момента работя върху нов роман, който е в начален етап и все още не е напълно изяснен в ума ми. Поради това не мога да споделя много за него на този етап. Планирам да се концентрирам върху развитието на тази нова идея и да я оформя, преди да разкрия повече подробности.

Освен това имам амбицията да създам сборник с разкази, посветени на моите пътешествия и лични преживявания. Това ще бъде ново предизвикателство и творческо приключение.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе