Държавният глава определи Димитър Главчев отново за кандидат за служебен премиер

Президентът Румен Радев подписа указ, с който в изпълнение на чл. 99 ал. 5 от Конституцията определи Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател и му възложи да представи състав и структура на Министерски съвет до 26 август. „Надявам се Вашето правителство да издигне в основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот и поемайки този мандат Вие поемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна степен силите на българската държава за борба с това уродливо явление. Очаквам до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет, който убедително да се вписва в тази важна мисия“, заяви държавният глава и допълни, че при успех на процедурата предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 27 октомври.

„По време на Вашия първи мандат като служебен министър-председател се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица. Вие ги отрекохте, но днес получавате реалната възможност да ги опровергаете“, заяви Румен Радев, като подчерта, че за да се случи това на първо място трябва да се предложат промени в състава на сегашното правителство, които да бъдат последвани от решителни действия на новия служебен кабинет.  Успехът на мандата изисква задълбочен анализ на всички перипетии, през които настоящото служебно правителство премина през последните месеци, допълни президентът.

YouTube

Държавният глава припомни, че проваленият опит на Горица Кожарева да формира служебно правителство, както и отказът и въздържането на останалите възможни кандидати са довели до това Димитър Главчев отново да бъде номиниран за кандидат за служебен министър-председател. Румен Радев открои и пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи кандидатура за служебен премиер. „Считам, че не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга, при това изключително важна за финансовата и икономическа стабилност  на страната в труден момент“, каза още президентът.

Димитър Главчев отправи благодарност към  държавния глава за предоставената възможност и го увери, че в понеделник ще представи състав и структура на Министерски съвет, които по думите му ще удовлетворят очакванията на българските граждани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе