Полумаратон “Камчийски пясъци” събра рекордните почти 300 участници

За десети път най-дългият плаж в България – между курортите Камчия и Шкорпиловци – се превърна в арена на сблъсък между състезатели по бягане. Рекордните близо 300 участници от цяла България и от чужбина се включиха в събота вечер в полумаратон “Камчийски пясъци”, организиран от разградския клуб “Зелена стъпка”. Освен с бягане по пясък състезателите трябваше да се справят и с прекосяването на устието на река Камчия. Стартът бе на 1,2 км северно от устието на реката. Участниците на 21 км. тичаха до Шкорпиловци и обратно. Другите дисциплини бяха 10 километра и 2 километра бягане за деца.

YouTube

Почиващите на плажа не се измориха да аплодират бегачите – да поздравяват първите и да окуражават последните. Освен през населените плажове на Камчия и Шкорпиловци, трасето преминава и по дивия плаж на Камчийски пясъци, до който не се стига по асфалт и затова на километри хората са рядкост.

Най-дългият плаж е и един от последните, пощадени от масовото застрояване по Черноморието. Строителството там е ограничено в границите на курортните комплекси, а между тях край широкия плаж се простират дюни и крайречни гори. Апетити за застрояване обаче не липсват. Една от мисиите на организаторите от клуб “Зелена стъпка” е да покажат на повече активни хора тези прекрасни природни места, които трябва да бъдат запазени.

При мъжете победители станаха Виктор Братков на 21 км. (1:39:04 часа), с две минути по-бърз от втория Йордан Русев (01:41:28 часа), и Йордан Петров на 10 километра с време(0:42:16 часа. При жените най-бързи бяха Вероника Вълканова (1:49:09) часа), която постави нов рекорд на трасето и изпревари втората Атанаска Атанасова само с три минути, и на 10 километра – Мая Стефанова с време 44:46, което също е рекорд на трасето. Любопитно е, че досегашният се държеше от победителката в полумаратона – Вероника Вълканова. Пълното класиране вижте тук.

Състезанието е единствено по рода си в България, тъй като се бяга изцяло по пясък. Повечето участници избират да тичат боси, но има и такива, които са с маратонки или със специални обувки. Сред бегащите бе и незрящият Виктор Асенов, който се включва в различни състезания на средни и дълги разстояния. Той бе придружен по трасето от Грета Момчева от “Зелена стъпка”. Впечатление направи и младо семейство, което пробяга 10 километра, докато бащата носеше малко дете на раменете си, както и кучето Панчо, което е редовен участник в спортни събития и изтича 10 километра заедно със стопанина си.

Състезанието се проведе с подкрепата на Inoxsys, The Barbarian, Rawndy, Солети Хрус-Хрус, Gold Nutrition, магазини Яко, къмпинг Рай, бистро Балатон.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе