Народен събор „Събрало се е наше село” се проведе през уикенда в Побит камък (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Община Разград Добрин Добрев поздрави организаторите и участниците в Народния събор за песни и хора, раздумки и обичаи, традиционни гозби и всенародно веселие „Събрало се е наше село”, който се провежда за четвърта поредна година в село Побит камък. Фолклорният празник се организира от НЧ”Самообразование 1894”-Побит камък, като първоначално идеята е да се представят традициите на местните жители, които са наследници на балканджии, преселили се в региона, но в събора се включват и състави от съседни и по-далечни населени места, представители и на други етнографски групи.

YouTube

Празникът бе открит от Фолклорна група „Вяра” към НЧ”Самообразование 1894”-Побит камък с изпълнение на Химна на Побит камък. На сцената излязоха и: Танцова група „5-я” към НЧ”Самообразование 1894”-Побит камък; Борислава Панталеева, Ния Неделчева и Валентина Василева от НЧ”Просвета 1883”-Гецово; Танцова формация „Веселие” към НЧ”Просвета 1919”-Пороище; Група за изворен фолклор – Пороище; Детска танцова формация „Завет” към НЧ”Саморазвитие 1902”-Завет; Ясмин Расим и Нарин Али от НЧ”Саморазвитие 1902”-Завет; Нурхан Рушид и Найден Димов от НЧ”Св.св. Кирил и Методий-1891”-Кубрат; Танцова група „Капанки” към НЧ”Съгласие 1891”-Осенец; Йолина Петрова, Мартина Матева, Ренета Петрова и Фатме Топчева от Музикална школа „Илия Бърнев” при НЧ”Развитие 1869”-Разград; Женска фолклорна група към НЧ”Напредък 1911”-Каменово; Фолклорен ансамбъл „Цар Калоян” към НЧ”Съзнай себе си”-Цар Калоян; Женска певческа група към към НЧ”Съзнай себе си”-Цар Калоян; Фолклорна певческа група за обработен фолклор „Здравец” към НЧ”Слънчев лъч-1902”-Островче; Детска фолклорна група „Веселие” към НЧ”Съзнание-1963”-Просторно; Габриела Симеонова от НЧ”Напредък-1901”-Разград; Гайдарска група от НЧ”Напредък-1901”-Разград; Група за автентичен капански фолклор към НЧ”Просвета-1895”-Топчии.

В приветствието си Кметът Добрин Добрев нарече събитието „повод за гордост и за похвала”. „Освен, че е своеобразен сбор на Побит камък, на събитието в прекрасната атмосфера в Етнографски комплекс може да видим магията на танца и красотата на българския фолклор” – каза още Кметът Добрин Добрев. Той изрази надежда, че „всички препятствия, които ни връхлетяха през последните месеци са зад гърба ни”, визирайки големия пожар в населеното място на 6 август, в погасяването на който се включиха много институции и доброволци.

Кметът Добрин Добрев пожела на жителите на Побит камък да са все така задружни и заедно да споделяме тези прекрасни празници.

Posted by Община Разград on Saturday, August 24, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе