В село Островче се проведе обучение на тема „Активни жени – просперираща демокрация”

Кметът на Община Разград Добрин Добрев бе лектор в двудневното обучение на тема „Активни жени – просперираща демокрация”. Във форума, който се организира от Българско училище за политика „Димитър Паница” и се провежда в събота и неделя в хотелски комплекс „Островче”, участват над 20 жени от Разградска област с активна гражданска позиция или на управленски длъжности. Проектът „Активни жени – просперираща демокрация” има за цел да даде знания и умения и да насърчи жените от областите Благоевград, Разград и Кърджали за по-активно участие в политическия живот и в процесите на вземане на решения на местно ниво. Регионите са избрани, тъй като изследване показва, че това са областите с най-ниско ниво на женско участие в управлението на местно ниво.

YouTube

Кметът Добрин Добрев изтъкна, че в Община Разград ситуацията по отношение на равнопоставеност между половете вече е различна и по-добра дори от препоръките на Европейския съюз. Той сподели, че управленският екип с който работи, е предимно дамски: 3 заместник-кмета са жени, доскоро бяха 4, жени са и председателят на Общинския съвет и секретарят на Община Разград, 9 от 16-те началници на отдели или директори на дирекции в администрацията са жени, както и 3 от 7-те директори на общински предприятия, над една трета от общинските съветници също са дами – 12 от 33. Темата на представянето на Кмета Добрин Добрев в обучението бе „Очи в очи с местната власт” като идеята бе да се представят настоящите предизвикателства пред Кмета на Разград и възможните модели за включване на гражданите в процесите на вземане на решения. Г-н Добрев обясни, че очакванията на гражданите от местните власти се увеличават и поради политическата криза в държавата и загубата на доверие у хората в държавната власт. Ангажиментите на местните власти се увеличават и по законодателен път. Заедно с повишената взискателност на гражданите към управленците тези обстоятелства завишават очакванията към местните власти, които са най-близо до хората и най-бързо реагират при проблемни ситуации. Кметът Добрин Добрев изтъкна важната роля на добрата комуникация с гражданите, като увери, че се използват всички възможни канали за общуване: лични срещи, приемане на сигнали по телефон, електронна поща, в деловодството на Община Разград, по месинджър, чрез Фейсбук страници на общината и на кмета, отскоро има и профил в Тик Ток. Кметът разказа на участниците в обучението за някои от настоящите и предстоящи проекти, които Община Разград реализира в сферата на предимно на инфраструктурата и културата, сподели и една от мечтите си Разград заедно с Исперих да стане туристически център, тъй като двете общини имат какво да покажат по отношение на културно-историческото си наследство.

Останалите лектори в обучението са: д-р Катя Христова-Вълчева – програмен директор на асоциация „Прозрачност без граници”, доц-д-р Татяна Буруджиева – политолог и преподавател н Софийския университет „Св.Климент Охридски”, Христо Копанаров – общински съветник в Столичен Общински съвет и д-р Георги Проданов – политолог и университетски преподавател. Проектът „Активни жени – просперираща демокрация” се финансира от проект „Proteus” на „Transatlantic Foundation”, съфинансиран от Европейския съюз.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе