Областната комисия по безопасност на движението по пътищата взе решение за обезопасяване на разклона към комплекса в местността Липовото до с. Островче

Днес, 29 август, Областният управител Владимир Димитров свика заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Разград. В него участваха само членовете на комисията, които са включени в Единната спасителна система и имат пряко отношение към темите, включени в дневния ред: обсъждане на възможности за обезопасяване на пътния участък за разклона на Ваканционен спа комплекс в местността Липовото, с. Островче, община Разград и подготовката и организацията за провеждане на годишно регионално учение по БДП за реакция на институциите от Единната спасителна система в рамките на област Разград.

Чрез видеоконферентна връзка в заседанието участва и г-н Светослав Васев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

YouTube

Заседанието бе водено от ресорния заместник областен управител Надя Йорданова.

Причина за свикването на заседанието са получени сигнали от работещи и почиващи във Ваканционен спа комплекс в местността Липовото, с. Островче за потенциални опасности от пътно-транспортни произшествия, които се създават на разклона за комплекса от главен път Републикански път ІI-49 Търговище – Разград.

Светлин Симеонов – директор на дирекция в Областна администрация Разград, представи със снимки и видеоклипове какви опасности от ПТП създава горепосочената пътна отсечка. Той представи и предложението на Областна администрация, а именно, да се почисти храстовата растителност около отбивката, която пречи на видимостта, както на излизащите от комплекса, така и на преминаващите Републиканския път Разград – Търговище автомобили и да се поставят пътни знаци за ограничаване на скоростта на движение в участък.

Представителите на компетентните институции като началникът на Областно пътно управление Людмил Янев и Неделчо Симеонов – началник сектор „Пътна полиция“ в Областна дирекция на МВР – Разград, изложиха своите становища по казуса и дали нормативната уредба би позволила да се вземат някакви мерки.

Светослав Васев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ също се включи в дискусията и приветства инициативата на Областна администрация да се вземат превантивни мерки за обезопасяване на опасен пътен участък, а не да се действа след някое ПТП.

На база на изложените становища и направени коментари бяха взети следните решения:

  • да се почисти храстовата растителност около разклона в сервитута на Областно пътно управление, както и да се задейства съответното горско стопанство, за разчистване на част от растителността в горския масив поне на по сто метра преди и след завоя, за да осигури необходимата видимост;
  • да се изготви проект от квалифициран проектант за поставяне на пътни знаци номер Ф26 „Забранено е движение със скорост по-висока от означената“ на републикански път ІI-49 Търговище – Разград от двете страни на разклона (например 70 км/час/).

По втора точка беше обсъдено предложение на Областна администрация за организиране на занятие по пътна безопасност, провеждането на което е заложено в мярка „Организиране и провеждане на годишно регионално учение на съставните части на Единната спасителна система“ от Годишната план-програма по безопасност на движението по пътищата на област Разград за 2024 г.

Взето бе решение учението да се проведе на 11 октомври 2024 г. край населено място в община Разград, като сценарият на занятието включа инцидент, предизвикан от селскостопанска техника, предвид спецификата на икономиката в региона ни. За провеждане на учението предстои да се сформира работна група с представители на институциите и организациите от Единната спасителна система. Целта е да се провери степента на синхрон и координация между съставните части на Единната спасителна система и времето за реакция.

Представителят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ комисар Тошко Бързилов, който също се включи онлайн в заседанието, одобри предложението за темата на учението и припомни, че предишното подобно занятие, организирано от Областна администрация е било на високо професионално ниво. Държавната агенция ще окаже методическа подкрепа при подготовката и провеждането на мероприятието.

Третата тема, която бе обсъдена беше възможностите за решаване на проблема с опасното паркиране в двете ленти на пътя Разград – Кубрат, в района на с. Стражец по време на провеждане на ежеседмичния пазар /битак/. Там се спира безразборно на пътя, участниците в пазара пресичат навсякъде и прескачат мантинелата. Всяка седмица служители на МВР глобяват нарушители, но това няма никакъв ефект – следващата седмица отново всички паркират където намерят на пътното платно. Областна администрация се ангажира да идентифицира предложения за решаване на проблема.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе