Не се очертава маловодие на територията на област Разград, има достатъчно водоизточници (ВИДЕО)

Днес /4 септември/ под ръководството на Областния управител Владимир Димитров, се проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, което имаше за цел да покаже актуалното състояние на водоемите, речните корита, отводнителните дерета и канализационната инфраструктура на територията на област Разград. В заседанието участваха и двамата заместник областни управители Назиф Зюлкяр и Надя Йорданова. Срещата се състоя в контекста на засилената нужда от превантивни мерки, свързани с обилните валежи в различни части на страната.

Областният управител подчерта необходимостта от координирани действия и своевременно предоставяне на актуална информация от всички държавни и общински структури, които имат под своя юрисдикция проблемни язовири, реки и речни корита на територията на област Разград. Целта бе да се осигури изпреварваща информация, която да позволи навременни и ефективни мерки за предотвратяване на бедствени ситуации.

YouTube

Секретарят на Комисията по бедствия Николай Атанасов представи резултатите от обследване, извършено по заповед на Областния управител от месец юли. Тази проверка обхвана състоянието на язовирите, реките и речните корита, както и потенциалните рискове, които могат да възникнат. Язовирите са в добро техническо и експлоатационно състояние. Поддържат се в съответствие с изискванията на действащата към момента нормативна база, регламентираща безопасната им експлоатация. Котите с воден обем на язовирите са под 50% и имат достатъчен резерв да посрещнат валежи  в установените им водосборни райони. Няма язовири в аварийно или предаварийно състояние. Не са констатирани  проблеми по сигурността и техническото състояние на язовирните  стени  и съоръженията към нея.

Речните легла на реки на територията на Област Разград са със силно намалени водни нива, на места пресъхващи, състоянието на реките и деретата е в резултат на малко количество паднали атмосферни води на територията на областта. От извършваните проверки на територията на област Разград се установи, че  част от речните корита са с намалена проводимост, получена в следствие на израстване на дървесна и храстовидна растителност и отлагания – кални наносни, които повдигат нивото и затрудняват естественото оттичане на водата. Това е предпоставка при обилни валежи да се повишава нивата на реката и да се заливат/наводняват граничещи с водния обект имоти, жилищни и помощни сгради, дворове и пътна инфраструктура.

В хода на заседанието, представителите на общините докладваха за специфичните проблеми на местно ниво, свързани с водоемите и инфраструктурата. Тези, които имаха предписания, вече работят по тях – в Община Разград деретата на Мортагоново и Пороище вече са почистени, предстои почистване на дерето в Побит камък. В община Самуил – с. Пчелина се почиства нерегламентирано сметище.

От община Цар Калоян с.Езерче има воден режим от месец април, поради проблем във вътрешната водопреносна мрежа. Село Костанденец също е заплашено от воден режим, съобщи Директорът на „Водоснабдяване Дунав“ Стоян Иванов, който представи доклад за състоянието на канализационната инфраструктура и водоснабдителните системи в региона. Той допълни, че в областният град, ако не бъде подменена водопреносната мрежа, може да се стигне до проблем с водоподаването. Досега се справяме, каза още той и благодари на Областния управител, с чиято помощ бяха изискани два мощни помпени агрегата в началото на това лято от Областна администрация Бургас, които съоръжения да помогнат на водоподаването в Разград.

Заседанието приключи с насоки за по-нататъшни действия и координация между всички заинтересовани страни, за да се гарантира безопасността на населението и защитата на критичната инфраструктура в региона.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе