361 първокласници ще получат подарък от кмета на Разград в първия си учебен ден – книжка със стихове и гатанки

И тази година ще бъде спазена традицията всички първокласници в община Разград да получат подарък от Кмета на Община Разград на своя първи учебен ден. 361 книжки със стихове за деца и български народни гатанки и със специално послание от Кмета Добрин Добрев са подготвени за децата, които на 16 септември ще прекрачат за пръв път училищния праг. Изданието „Ало, ало, слънчице“ с автор Райна Пенева ще очаква малчуганите на чиновете им в първия учебен ден. Книгата съдържа гатанки, чиито отговори се крият в стихчета, някои от които са и текстове на детски песни.

„Мило дете, училището ще те поведе по пътя на знанието, а знанието – по пътя на успеха. Убеден съм, че с много упоритост и старание ще успееш да бъдеш добър ученик. Нека тази книжка бъде мил спомен за един незабравим ден – първият учебен ден в родното училище! Мечтай, усмихвай се, учи се, защото светът е в твоите ръце. Вярвам в теб и ти желая много късмет и успехи. На добър час в първи клас!“ – се казва в посланието на градоначалника.

YouTube

По обобщена информация от отдел „Образоване, младежки дейности и спорт“ в Община Разград към дата 5 септември в петте основни училища в града и СУ“Христо Ботев“ са записани 303 първокласника, а в останалите населени места са 58. По 4 паралелки са разкрити в ОУ“Васил Левски“ и ОУ“Н.Икономов“, 3 – в ОУ“Н.Й.Вапцаров“, 2 – в ОУ“Ив.С.Тургенев“, по 1 – в ОУ“Отец Паисий“ и СУ“Христо Ботев“, по 1 са и в училищата в селата.

Миналата година първокласниците са били повече – 422.

Общо учениците в община Разград през учебната 2024/2025 г. са 5252, 4138 от тях учат в общински, 1114 – в държавни училища.

20-те детски градини в общината се посещават от 1581 деца.

Във всички образователни институции учебната година ще започне присъствено с нормален учебен процес. Всички директори на училища и детски градини са осигурили медицинско обслужване (здравен кабинет и медицинско лице) за децата и учениците и имат готовност за предстоящия отоплителен сезон.

Обезпечени са с познавателни книжки всички групи в детските градини, както и с учебници и учебни комплекти учениците от I до VII клас в училищата за безвъзмездно ползване през учебната 2024/2025 година. От учебната 2024/2025 година са осигурени и безплатни учебници и учебни комплекти по общообразователните учебни предмети за всички ученици от VIII до XII клас. Те ще получават безвъзмездно и достъп до електронно четимите учебници.

В някои от образователните институции през лятото са извършени ремонтни дейности. Сред тях са: ремонт на покрив на сградите на ДГ „Гълъбче“, с. Топчии, ДГ „Радост“ с. Мортагоново и ремонт на козирка и частичен ремонт на покрив на ДГ № 1 „Щастливо детство“, гр. Разград. В други учебни заведения предстоят текущи ремонти, които няма да възпрепятстват провеждането на учебния процес: текущ ремонт на ДГ „Здравец“ с. Гецово – на два броя санитарни помещения за децата и едно помещение за обслужващия персонал; текущ ремонт на  ДГ №2 „Пролет“ с. Раковски – боядисване и освежаване на занималня; текущ ремонт в ДГ „Радост“ с. Мортагоново – ремонт на фасадата на сградата; ремонт на ДГ „Г. Димитров“ с. Благоево – ремонт на таван; текущ ремонт в ДГ „Гълъбче“ с. Топчии – ремонт на таван; ремонт на покрив на ЦПЛР – ЦУТНТ, гр. Разград – учебна сграда на ул. „Трапезица“.

В част от учебните заведения има или предстоят подобрения в материалната база и във връзка с реализация на спечелени проекти. По ПУДООС в рамките на Национална кампания „Чиста околна среда – 2024г.“ на тема: „Обичам природата – и аз участвам“ в две детски градини – ДГ „Пролет“, с. Стражец и ДГ „Радост“ с. Мортагоново ще бъдат монтирани съоръжения за игра на открито по спечелени проекти. ДГ № 11 „Детелина“-Разград е одобрена с проектно предложение за създаване на еко кът зелена занималня в детската градина. По ПУДООС е одобрен и проект на ОУ „Елин Пелин“, с. Стражец.

По Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г. са одобрени: ПГССХВТ „Ангел Кънчев“ за основен ремонт физкултурен салон; ОУ „Отец Паисий“, гр. Разград – Изграждане на нова спортна площадка; НПТГ „Шандор Петьофи“ – Изграждане на нова спортна площадка; Основно училище „Васил Левски“ – Основен ремонт на съществуваща спортна площадка; Професионална гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“ – Изграждане на нова спортна площадка.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе