Нови зони за игри и за отдих и в 7 села в община Разград

Снимка: Община Разград

След обновяването през юли на детски площадки в областния град с 16 нови съоръжения за игра Община Разград започва дейности по осигуряване на нови възможности за занимания на открито и на децата от по-малките населени места. Това е част от изпълнение на ангажиментите на местната управа по подобряване на инфраструктурата за най-малките жители на общината.

Кметът на Община Разград Добрин Добрев подписа договори за изпълнение на 8 проекта в населени места в общината за изграждане на нови зони за игри и за отдих. Те ще се реализират в 7 села от общината по проекти, финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда(ПУДООС) по националния конкурс „Чиста околна среда 2024“ за проекти на тема  „Обичам природата и аз участвам”. По него допустими за кандидатстване бяха общини, кметства, училища, детски градини, Центрове за подкрепа на личностното развитие и Обединени детски комплекси. Проектите на шест кметства и две детски градини от община Разград бяха одобрени за финансиране.

YouTube

С най-висока стойност е проектът в село Ясеновец. Той е под надслов „Изграждане на атрактивна зона за отдих и игри в с.Ясеновец, община Разград“. По проекта е предвидено да се изпълнят дейности, свързани с почистване на замърсен терен, озеленяване – засаждане храстовидна растителност и цветя, както и доставка и монтаж на детски игрови съоръжения и паркова мебел. В зоната ще има комбинирано детско съоръжение, клатушка, люлка, пейки и кошчета за отпадъци. За изпълнение на проекта е сключен договор между Община Разград и „Дръстър Инженеринг“ ЕООД гр. Силистра на стойност  12 500 лв. без ДДС и със срок на изпълнение 31.12.2024 г.

12 496,60 лв. без ДДС е стойността на проекта, който ще се реализира в Киченица. Той е под надслов „Почистване и озеленяване на паркова пространство и създаване на зона за отдих в с. Киченица, общ. Разград“. По проекта е предвидено да се изпълнят дейности, свързани с почистване на замърсен терен, благоустрояване на терена чрез изграждане на паркови алеи, чешма, градинска арка, доставка и монтаж на беседка, пейки и кошчета за отпадъци. За изпълнение на проекта е сключен договор между Община Разград и „Ас-строй“ЕООД гр. Русе на стойност със срок на изпълнение 31.12.2024 г.

В Стражец одобрените проекти са два. Идеята на местното кметство е озаглавена „Почистване, озеленяване и създаване на зона за отдих и детска площадка в село Стражец, община Разград“. Стойността на проекта е 12 491,67 лв. без ДДС. По проекта е предвидено да се изпълнят дейности, свързани с почистване на замърсен терен, озеленяване – засаждане на дървесна растителност и цветя, изграждане на детска площадка, включваща люлка, клатушка, два броя комбинирани съоръжения, доставка и монтаж на паркова мебел и кошчета за отпадъци. За изпълнение на проекта е сключен договор между Община Разград и „Металпласт инженеринг“ ЕООД гр.Русе със срок на изпълнение 31.12.2024 г.

„Зона за отдих и спорт в лудогорско село Дряновец, общ. Разград“ е името на следващият проект. Той е на стойност 12 491,67 лв. По проекта е предвидено да се изпълнят дейности, свързани с доставка и монтаж на седем броя различни фитнес уреди паркова мебел и кошчета за отпадъци. Проектът ще се изпълнява от „Ас-строй“ ЕООД гр. Русе, срокът на изпълнение е 31.12.2024 г.

Проектът в село Ушинци е под надслов „Зелен кът за отдих в село Ушинци, община Разград – гаранция за доброто екологично възпитание на местни и гости“. По него е предвидено да се изпълнят дейности, свързани с озеленяване – засаждане на дървесна и храстовидна растителност и цветя, доставка и монтаж на паркова мебел и кошчета за отпадъци. Изпълнител на проекта е „Стройексперт консулт“ООД гр. Разград, а стойността на договора е 12 349,17 лв. без ДДС, срокът за изпълнение – 31.12.2024 г.

Проектът „Създаване на зона за отдих и детска площадка, с. Недоклан, община Разград“ е на стойност 8 555,84 лв. По него е предвидено да се изпълнят дейности, свързани с почистване на замърсен терен, благоустрояване на терена чрез изграждане на алеи и ремонт на градинска чешма и изграждане на детска площадка включваща доставка и монтаж на комбинирано съоръжение, стрийфитнес съоръжение, беседка, маса и пейки. За изпълнение на проекта е сключен договор между Община Разград и „Дръстър Инженеринг“ ЕООД гр. Силистра.

Детските градини, спечелили проекти, са от Мортагоново и Стражец.

В ДГ“Радост“ в Мортагоново ще бъде доставено и монтирано „Металпласт инженеринг“ ЕООД гр.Русе комбинирано детско съоръжение. На новата детска площадка ще има и: занимателен панел мини маркет, пързалка, детски съоръжения за футбол и баскетбол, моноблок за деца, кошче за разделно събиране, ще бъдат засадени и растения – 2 сребристи смърча и 10 рози. Стойността на проекта е 6 320 лв. без ДДС.

„Металпласт инженеринг“ ЕООД гр.Русе ще достави и монтира и спортното детско съоръжение в ДГ“Пролет“-Стражец. Площадката ще е с 40 кв.м. каучукова настилка, на нея ще има комбинирано съоръжение „Вита 2“ без катерушка. Ще бъдат поставени кош за разделно събиране и 3 паркови пейки. Ще бъдат засадени 5 броя храсти и 5 дървета. Общата стойност на проекта е 6 063,75 лв без ДДС.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе