Министър Иванов: По-високата линия на бедност ще увеличи хората, които получават социална подкрепа от държавата

„Повишаването на линията на бедност от 526 лв. на 638 лв. ще разшири обхвата на уязвимите хора, които могат да бъдат подкрепяни чрез социални плащания от държавата“, каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По време на дискусията представителите на национално представителните организации на синдикатите и на работодателите обсъдиха предложението на правителството от 1 януари 2025 г. линията на бедност да се увеличи на 638 лв., което е със 112 лв. или 21,3% повече в сравнение с настоящата година.

Министър Иванов подчерта, че намаляването на бедността е сред ключовите приоритети на правителството. Той обясни, че линията на бедност е сред най-важните показатели при разработването на държавната политика в областта на доходите и жизненото равнище и при определянето на мерките за социална защита. Нейното равнище е база за определяне на финансовата подкрепа за хората с увреждания и на социалните помощи по Закона за социалното подпомагане. От стойността ѝ се определят и финансовите помощи по Закона за закрила на детето и достъпът до социална пенсия за старост. Новият ѝ по-висок размер ще подобри социалната закрила за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в затруднение ще получават подкрепа от държавата в по-голям размер. По този начин относителният дял на бедното население в България след социалните трансфери се очаква да намалее с 2,3 процентни пункта – до 20,6% от населението на страната, каза министър Иванов.

YouTube

Например финансовата подкрепа за хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност или наследствена пенсия ще се увеличи с близо 64 лв. и ще достигне 363,66 лв. Повишаването на линията на бедност ще повиши и размера на еднократната помощ за покриване на инцидентно възникнали жизненоважни потребности, чийто максимален размер ще нарасне от 1578 лв. на 1914 лв.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе