Арестуваха и уволниха Левон Манукян след спецоперация на “Икономическа полиция”, органите на реда нахлуха в Разградския театър

Миналия четвъртък в Разград се е провела акция на Икономическа полиция от Пловдив. В хода ѝ е задържан шефът на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград Левон Манукян, като обвинението му е, че през август разходите за заплати в трупата били 150 000 лв., през септември взели на работа нови 60 души и фондът набъбнал до 1,7 млн. лв., съобщават от вестник „24 часа“.

Днес стана ясно, че  във връзка със съмнения за злоупотреби директорът Манукян е освободен от длъжност със заповед на министъра на културата от 30.09.2024 г. На Инспектората към Министерството на културата е възложено извършване на проверка по чл. 46 от Закона за администрацията за изясняване на всички факти и обстоятелства за периода на неговото управление.

YouTube

В контекста на случилото се Министерството на културата планира проверки на всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства в областта на сценичните изкуства.

Диригентът е задържан за 72 часа по обвинение в източване на бюджета на Министерството на културата с фиктивни назначения, което е длъжностно престъпление.

Според държавното обвинение на прокуратурата в Пловдив в началото на септември в трупата в Разград започнали работа нови 60 души на заплати, драстично надвишаващи възнагражденията на старите служители. Те били предимно от Перник, уговорени да се включат в схемата от Атанас Георгиев, който се представи пред Пловдивския окръжен съд в заседанието по мярката му за неотклонение като каскадьор на свободна практика. Новоназначените театрали не получавали парите, давали ги на Георгиев, той пък ги предоставял на човек, когото твърди, че не познава. За назначените оставали като бонус социалните осигуровки, което навежда на идеята, че преди това са били безработни. Така през август разходите за работни заплати в театъра в Разград са били за около 150 хил. лв., през следващия месец скочили до 1,7 милиона. Новоназначените получавали и т. нар. допълнително материално стимулиране, което на моменти било по 8 хил. лв. на ден, и така общо разходите за възнаграждения са набъбнали така драстично.

„Има данни за подобни назначения и в театър в Смолян, но разследването е в начален етап и няма повдигнати обвинения“, каза в залата прокурорът по делото Галин Гавраилов. По неофициална информация в Родопския драматичен театър фиктивно са били назначени 40 души, има съмнения за подобни действия и в други трупи.

Прокуратурата ще реши утре дали да поиска Левон Манукян да остане в ареста, а Атанас Георгиев остава в ареста.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че са повдигнати обвинения на още двама души.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе