ОДМВР – Разград и „Автомобилна администрация“ представиха анализ на пътната обстановка в област Разград (ВИДЕО)

Специализирани полицейски операции по метода „Широкообхватен контрол“ и „Линеен контрол“ са планирани през предстоящата седмица на територията на ОДМВР-Разград. Това съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ старши инспектор Неделчо Симеонов на брифинг по повод проблемите по пътната безопасност в региона. В пресконференцията днес се включиха началникът на РУО Ангел Петков, директорът на Областно пътно управление инж. Людмил Янев и началникът на Областен отдел „Автомобилна администрация“ инж. Пламен Цанков. Какво споделиха тримата може да чуете във видео репортажа.

Министерство на вътрешните работи провежда широкомащабна дейност по отношение контрола по спазване на правилата за движение по пътищата. Ежедневно полицейските служители подпомагат хората, попаднали в пътно-транспортни произшествия, осъществяват регулиране на движението при различни ситуации, провеждат срещи с деца и родители по училищата и детските градини, осъществяват огромна по обем административна дейност, свързана с нарушенията на правилата за движение, с техническата изправност на превозните средства и издаването на документи, свързани с движението по пътищата.

YouTube

Акцент в контролната дейност е спазването на правилата за движение по пътищата, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността. В рамките на своите компетентности институциите, имащи отношение към пътната безопасност, се включват в съвместните проверки.

Проверките са превантивни и целенасочени, като основната цел е ограничаване на предпоставките за възникване на катастрофи.

Oт 01.01.2024г. до 27.09.2024г. на територията обслужвана от ОДМВР – Разград, са регистрирани общо 318 пътно-транспортни произшествия, от които 103 тежки, с 6-ма убити и 131 ранени лица.

Ето и останалата статистика:

Пътнотранспортната обстановка на територията на ОДМВР – Разград за периода от 20.09.2024г. до 27.09.2024г. и реализираната административно-наказателна дейност от служители на ОДМВР – Разград

 Информация за пътнотранспортната обстановка на територията на ОДМВР – Разград за периода от 20.09.2024г. до 27.09.2024г.

Oт 01.01.2024г. до 27.09.2024г. на територията обслужвана от ОДМВР – Разград са регистрирани общо 318бр. ПТП, от които 103 тежки с 6-ма убити и 131 ранени лица. За същия период на 2023г. на територията обслужвана от ОДМВР – Разград са регистрирани общо 334бр. ПТП, от които 115 тежки със 7 загинали и 156 ранени лица. За периода на 2024г. се отчита подобрение по всички показатели по отношение на пътнотранспортната обстановка на територията на ОДМВР – Разград. При общия брой настъпили ПТП намалението е с 16бр. или с 4.7%, при настъпилите тежки ПТП намаление е с 12 бр. или с 10.43%, при ранените лица намалението е с 25бр. или с 16.02% и при загиналите намалението е с един или с 14.28%.

За периода на изминалата седмица, който обхваща периода от 20.09.2024г. до 27.09.2024г. на територията на ОДМВР – Разград са настъпили общо 10бр. ПТП, от които 1бр. на тежко ПТП с едно ранено лице. За същия период на 2023г. са настъпили 12бр. ПТП, от които тежки 8бр. без загинали и с 12 ранени лица.

Извършените нарушения от водачи на МПС, причиняващи ПТП през изминалата седмица са следните:

  1. „Несъобразена скорост“ – 4бр. ПТП;
  2. “Отнемане на предимство” – 2бр. ПТП;
  3. „Неправилни маневри“ –3бр. ;

По вид настъпилите ПТП се разпределят както следва:

  1. “Блъскане между МПС“ – 3бр.
  2. „Блъскане на паркирано МПС“ – 2бр. ПТП
  3. „Блъскане в крайпътно съоръжение“ –2бр.;
  4. „Блъскане на животно“ – 1бр.;
  5. “Блъскане в дърво“ – 2бр.;

В населено място са настъпили 3бр. ПТП, а извън населени места са възникнали 5бр. ПТП.

Настъпилите ПТП извън населените места са както следва:

–        По път I-2 – 1бр. ПТП от вида „Блъскане на диво животно“, без загинали и ранени. ;

–        По път II-49 – 1бр. ПТП от вида „блъскане в крайпътно съоръжение“  без загинали и ранени;

–        По път III – 204 – 3 бр. ПТП с материални щети. Всички ПТП са настъпили с един участник и са от вида „Блъскане в дърво“ – 2бр и “Блъскане в крайпътно съоръжение“ – 1бр.;

–        По път II-51 – 1бр. ПТП с едно ранено лице от вида „Блъскане между МПС“.

–        По общински пътища – 1бр. ПТП с материални щети от вида „Блъскане между МПС“;

Настъпилите ПТП в населени места са както следва:

–        В гр.Разград са настъпили 2бр. ПТП с материални щети от вида „Блъскане на паркирано МПС“ и „Блъскане между МПС“.

–        В гр.Кубрат – настъпило 1бр. ПТП от вида „Блъскане на паркирано МПС“

При горепосочените ПТП участници са били 15 леки автомобила, един влекач с прикачено към него полуремарке и един товарен автомобил.

Информация за административно – наказателната дейност, реализирана от ОДМВР – Разград за периода от 20.09.2024г. до 27.09.2024г.

За посочения период от служители на ОДМВР – Разград са били съставени общо 85бр. АУАН и 482бр. глоби по фиш, от които 21бр. електронни фишове. Установените нарушения с АТСС на скоростните режими са 681бр.

За периода служители на ОДМВР – Разград са съставили общо 5бр. АУАН за установени случаи на управление на МПС и ППС след употреба на алкохол, от които за отчетени стойности до 1.2 промила –  3бр. и над 1.2 промила – 2бр.

Установените случаи за управление на МПС от страна на водачи след употреба на наркотични и/или упойващи вещества за 2024г. са 2бр.

Няма съставени АУАН за направени откази за тестване на водачи за употреба на алкохол. Установени са 2 случая за направени откази за тестване за наркотични вещества от страна на водачи на МПС.

Установените неправоспособни водачи на 4. Установените случаи на управление на МПС от страна на водачи, които не притежават необходимата за това категория е един.

Установени са 5 случая на управление на нерегистрирани МПС, за което са съставени 5бр. АУАН.

Най-много АУАН за периода са съставени на водачи на МПС без поставен обезопасителен колан -26. Двама водачи са установени да управляват МПС без поставена предпазна каска. Установени са и 418 пътника в МПС, които са без поставен предпазен колан за които са съставени 18бр. глоби по фиш.

За периода са установени и 3бр. нарушения от страна на пешеходци, за които са съставени 1бр. АУАН и 2бр. глоби по фиш.

Установено е и едно нарушение извършено от страна на водач на велосипед, за което е съставен 1бр. АУАН.

Информация за предстоящи мероприятия по линия на безопасността на движение по пътищата.

  1. През предстоящата седмица ще продължи засиленото присъствие на полицейски служители в районите на учебните заведения в периода преди започване на учебния ден, както и засиленият контрол на пътното движение в посочените райони, във връзка с провеждането на традиционната акция на полицията – „Децата тръгват на училище“;
  2. Продължава работата по подобряване на пътнотранспортната обстановка и за ограничаване на предпоставките за възникване на тежки ПТП на територията на ОДМВР – Разград,
  3. Планира се провеждане на полицейска операция чрез използване на метода „линеен контрол“ на територията на ОДМВР – Разград по гл.път I-2, за времето от 14.30ч. до 16.30ч. на 02.10.2024г. и от 10.00ч. до 12.00ч. на 03.10.2024г.
  4. Планира се провеждане на полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ за времето от 09:00 до 12:00 часа на 04.10.2024г. по гл.път I-2 на паркинг, намиращ се в близост до отклонението за с. Бели Лом.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе